вівторок, 05 травня 2009 08:13

З Мазепи можуть зняти анафему

З Мазепи можуть зняти анафему
Скасування рішення про відлучення від Церкви українського гетьмана Івана Мазепи теоретично можливе, оскільки воно мало суто політичне підґрунтя, вважає голова Відділу зовнішніх церковних зв"язків Української православної церкви архімандрит Московського патріарха Кирило (Говорун).

"Теоретично це можливо, адже анафема - це не значить, що якщо вона одного разу проголошена, то її неможливо скасувати. Досить навести приклад анафеми на старообрядників", - заявив отець Кирило.

Немає нічого такого, за що можна було б засудити Мазепу

Він нагадав, що Мазепа був анафемастований спочатку в Україні, а потім у Москві.

"Причиною для анафеми стала не політична зрада, принаймні, у київській анафемі вона не фігурує. Йому ставилось за провину те, що він вступив в альянс із лютеранином і передає православні храми на території України католикам, лютеранам і так далі. Цих фактів історики не знаходять, такого не було", - заявив священик.

Він зазначив, що в діяльності Мазепи було багато аспектів, у тому числі церковний та політичний, і оцінювати їх із однієї позиції досить складно.

"Із церковним аспектом його діяльності у нас, на мій погляд, принаймні, немає жодних проблем: немає нічого такого, за що можна було б засудити Мазепу", - сказав отець Кирило.

За його словами, гетьман побудував "величезну кількість храмів на території України, причому це робилося в той час, коли при Петрі I храми і монастирі закривалися, і Церква проходила так звану секуляризацію і зниження статусу".

Архімандрит також заявив, що оцінка політичної діяльності Мазепи не є завданням Церкви, "оскільки завдання Церкви - оцінювати людину, її вчинки, які вона робить щодо неї (Церкви)".

"Мазепа зрадив Петра, порушив клятву, цей факт був, він гідний осуду, бо клятва робилася на Євангелії і на хресті, але все ж таки цей політичний учинок Мазепи повинні оцінювати політики, історики, але не думаю, що в цьому має брати участь Церква", - сказав архімандрит.

Він нагадав, що раніше Синод УПЦ організував спеціальну комісію, яка має вивчити проблему анафеми Мазепи і представити свою думку з цього приводу. За його словами, яким буде висновок комісії і коли вона завершить свою роботу, сказати складно.

"Складність із тим, щоб поставити остаточну крапку в цьому питанні, - вона саме позацерковна, позабогословська, вона лежить у політичній площині. Доти, доки наші політики, у тому числі українські, будуть збурювати людей різними питаннями історичного характеру, які розділяють суспільство, спокійна внутрішньоцерковна дискусія з цього питання навряд чи можлива", - підкреслив священнослужитель.

За його словами, питання про анафему Мазепи "історично виникало знову й знову і ще не закрите". Цю тему активно обговорювали на початку XX століття: тоді, як зазначив отець Кирило, митрополит Київський і Галицький Антоній (Храповицький), "скоріше українофоб, ніж українофіл", заявляв, що анафема гетьмана мала політичний характер.

"Питання суттєво міфологізоване й потребує деміфологізації, і тут без внеску істориків з української й російської сторони дуже складно розібратися", - додав отець Кирило.

За матеріалом: Життя.Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «З Мазепи можуть зняти анафему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути