пʼятниця, 08 травня 2009 09:49

Московський патріархат звинуватив Ющенка у провокаціях

Московський патріархат звинуватив Ющенка у провокаціях
Розмови про можливість зняття анафеми з гетьмана Івана Мазепи є результатом політичного тиску на Українську православну церкву, вважає постійний член Священного Синоду УПЦ (МП) митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел.

Таким чином він прокоментував недавні слова глави Відділу зовнішніх церковних зв"язків УПЦ архімандрита Кирила (Говоруна), який заявив, що відміна рішення про відлучення Мазепи від Церкви теоретично можлива, оскільки воно носило суто політичну підоснову і не мало підстав з церковної точки зору.

"Деякі представники нашої Церкви під тиском політичних сил виконують не свою, а чужу волю. Проте основна частина єпископату і здорові сили на Україні виступають проти зняття анафеми з Мазепи, адже неможливо узаконити брехню, назвати її істиною", - заявив в п"ятницю митрополит Агафангел.

На його думку, спроби політиків реабілітувати Мазепу - "з серії антиросійських провокацій, які творяться на Україні зі згоди і за участю самого президента". "І відкриття Музею окупації, і розкручування теми голодомору, і Мазепа - все це ланки одного ланцюга, підступи людей, які хочуть викоренити на Україні російську культуру, російські традиції, російську мову", - переконаний ієрарх.

Митрополит Агафангел висловив глибоке співчуття з приводу того, що "політики-націоналісти, які всіляко намагаються продавити "мазепинське" питання, зокрема шляхом тиску на канонічну Православну церкву, останнім часом при мовчазній згоді Віктора Ющенка зносять пам"ятники воїнам Великої Вітчизняної війни в західних областях України".

"Це наруга над тими, хто поклав життя за наш народ", - підкреслив митрополит.

Підводячи підсумок, він заявив, що "на реабілітації такої людини, як Мазепа, не можна побудувати мир - навпаки, ми отримаємо тільки ще більше розшарування українського суспільства", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат звинуватив Ющенка у провокаціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути