четвер, 22 березня 2012 11:05

Україна вивезла до Росії останню партію високозбагаченого урану

Україна вивезла до Росії останню партію високозбагаченого урану

Україна в повному обсязі виконала взяті на себе зобов'язання, забезпечивши сьогодні вивіз до Російської Федерації за сприяння США і МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту.

Про це повідомив департамент інформаційної політики Міністерства закордонних справ (МЗС).

"Таким кроком наша держава в черговий раз підтвердила свою багаторічну відданість справі ядерного роззброєння та нерозповсюдження і зробила практичний внесок у подальше зміцнення режиму нерозповсюдження, встановленого Договором про нерозповсюдження ядерної зброї", - сказано в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС нагадали, що під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки у 2010 році Україна оголосила про рішення позбутися всіх наявних запасів високозбагаченого урану до початку проведення 26-27 березня 2012 року в Сеулі саміту з ядерної безпеки. Це рішення було закріплено низкою політичних документів, зокрема, положеннями спільної заяви президентів України та США від 12 квітня 2010 року і міжурядового меморандуму з США про співробітництво з питань ядерної безпеки від 26 вересня 2011 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров розповів полякам, як добре в Україні мати бізнес

"В рамках реалізації двосторонніх домовленостей зі США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання. Крім того, завдяки фінансуванню США почалися роботи з будівництва на базі Харківського фізико-технічного інституту новітнього джерела нейтронів", - підкреслили в МЗС.

"Зазначені кроки, а також подальшу співпрацю з США в цій сфері, сприятимуть зміцненню потенціалу вітчизняних науково-дослідних установ у сфері прикладної ядерної фізики і дозволять створити базу для отримання широкого спектру медичних ізотопів для діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань", - підкреслено в заяві.

Зараз ви читаєте новину «Україна вивезла до Росії останню партію високозбагаченого урану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути