Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2011 22:03

Янукович обміняє високозбагачений уран на американські технології

Янукович обміняє високозбагачений уран на американські технології

США готові надати науково-дослідним інститутам України технології в обмін на реалізацію рішення щодо вивезення з території держави високозбагаченого урану.

Про це президент Віктор Янукович заявив в інтерв'ю журналістам у Нью-Йорку, повідомляє Українська правда.

Він нагадав, що Україна підтримала ініціативу президента США у сфері ядерної безпеки та нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Янукович зазначив, що Україна має високозбагачений уран, однак вітчизняні науковці не мають технологій, за допомогою яких вони могли б проводити свої дослідження.

Натомість відповідні технології мають США.

Президент окремо додав, що зберігання високозбагаченого урану несе певні загрози для країни, зокрема з точки зору зацікавленості у цьому матеріалі терористів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович не зустрівся з Обамою, а лише коротко переговорили в кулуарах

За словами Януковича, перша розмова з американським колегою, що відбулася з цієї теми рік тому, власне стосувалася можливості синхронізувати дії України та США у цьому напрямку.

"Україна вивозить певну кількість високозбагачених ядерних матеріалів, а США постачають нам технології, які дозволять нашим науковцям продовжувати свої дослідження тільки вже на низькозбагаченому урані", - зауважив Янукович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обама похвалив Януковича за "ядерний" внесок

"Наші домовленості сьогодні поступово вирішуються, вони матеріалізуються. Сьогодні США вже готові почати виготовляти для нас це обладнання і поступово постачати його в наші науково-дослідні центри. Планується підписання певних документів, які дадуть гарантії з двох сторін, що ми це будемо робити", - сказав президент.

Він зазначив, що і США, і Україна прийняли всі необхідні рішення та пройшли певні процедури для своєї успішної співпраці.

"Учора під час зустрічі з президентом Обамою ми коротко обговорили це питання і домовилися, що вже отримаємо конкретний результат до Сеульського саміту у квітні 2012 року. Тобто це буде внесок України та США в цю дуже важливу справу", - наголосив Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Янукович обміняє високозбагачений уран на американські технології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути