четвер, 15 листопада 2012 12:28

Україні варто повчитися у Росії, як потрібно проводити мовну політику - Капранов

Україні варто повчитися у Росії, як потрібно проводити мовну політику - Капранов
Фото: zz.te.ua

Україні варто було б перекласти закон Російської Федерації про державну мову та зробити аналогічний для себе.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів письменник і видавець Дмитро Капранов.

"Росія дуже жорстко веде мовну політику, в Росії прекрасний закон про державну мову, просто блискучий. Україні варто було б перекласти і зробити точно такий. Росія, як країна з багатим колоніальним минулим знає, що робити з національними меншинами, аби вони не стали національною більшістю, як це, наприклад, стає у Франції, Німеччині", - повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВАСУ підтвердив законність результатів виборів в 11 і 14 округах

Окрім того, на його думку, сьогодні Москва "мало нагадує російське місто". "Мова там не відіграє функції мови міжнаціонального користування. Тому, вони, абсолютно природно, до того йдуть. І дуже погано, що Україна до того не йде, а так складненько це сформульовано в законі "Про громадянство", - додав Капранов.

За його словами, країни із багатим колоніальним минулим мають запобіжники, і одним із головних запобіжників — є мова: "Мова є одним із елементів збереження держави, особливо сьогодні, в інформаційному суспільстві".

Також він додав, що в Україні "в законі "Про громадянство" прописана норма, що громадянином може стати той, хто в достатньому обсязі володіє українською мовою. І коли людина отримує громадянство, мається не народжена в Україні, а з якихось інших причин його отримує, то вона подає таку довідку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція не змогла використати свою морально-психологічну перевагу над владою — політолог

"Системи сертифікації на цю тему немає, тому підходять довідки із навчальних закладів, де можна скласти іспит з української мови. В Україні це також є, але не достатньо суворо і не достатньо сертифіковано. Єдиних вимог немає. Власне, найчастіше такі довідки купуються", - резюмував письменник.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін схвалив закон, що зобов'язує трудових мігрантів складати іспит на знання російської мови. Закон набирає чинності з 1 грудня 2012 року.

3 липня Верховна Рада прийняла закон "Про основи державної мовної політики". Це рішення викликало хвилю протестів по всій Україні. Закон дозволяє використовувати російську мову в офіційному діловодстві в регіонах, в яких не менше 10% жителів говорять цією мовою. 10 серпня закон про основи державної мовної політики в Україні набув чинності.

Зараз ви читаєте новину «Україні варто повчитися у Росії, як потрібно проводити мовну політику - Капранов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути