понеділок, 13 травня 2024 14:54

Україна жорстко прокоментувала присутність представників ЄС на "інавгурації" Путіна

Україна жорстко прокоментувала присутність представників ЄС на "інавгурації" Путіна
У Раді зробили жорстку заяву щодо присутності представників країн ЄС на "інавгурації" російського диктатора Володимира Путіна. Фото: eastnews.ua

Присутність деяких представників ЄС на так званій інавгурації російського диктатора Володимира Путіна є нехтуванням демократичними цінностями.

Про це заявив очільник Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, передає "Укрінформ".

"Кожна країна завжди самостійно вирішує, чи буде присутній її лідер або представник на інавгурації того чи іншого глави держави. У випадку з так званою інавгурацією Путіна високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель зробив відповідну заяву, у котрій не рекомендував лідерам європейських країн та їхнім представникам відвідувати цю подію. І це дуже показово для нас", - сказав депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва відреагувала на зняття Шойгу з посади

Мережко нагадав про ухвалену Європарламентом резолюцію, у якій визнаються нелегітимними так звані вибори президента в Росії. На думку Мережка, лідери країн Європи, які проголосували за цю резолюцію, мали б її дотримуватися.

"Там були присутні представники Угорщини та Словаччини, у яких політика, на жаль, не європейська. На мою думку, в принципових питаннях вони нехтують саме цінностями демократії, намагаються зруйнувати солідарність насамперед. Присутність представників ЄС там не є нормальними з погляду міжнародного права і моралі. Коли вони їдуть вітати воєнного злочинця, який здійснює геноцид, і беруть участь у таких пропагандистських акціях, вони дискредитують свою країну", - додав голова парламентського комітету.

Парламентарій зауважив, що для нього стала великим здивуванням присутність представника Франції на "інавгурації" Путіна.

"Це дивна позиція. Може скластися враження, що Франція не поводиться достатньо послідовно. В один день президент Еммануель Макрон робить дуже правильні заяви про можливість того, що і французькі війська, і війська НАТО можуть бути на території України, а потім їхній представник приїжджає на це пропагандистське шоу. Вони почали якимось чином намагатися пояснити такі свої дії, але цей символічний політичний жест вже зроблено, і це погано для іміджу Франції. Особисто я не зрозумів цього", - наголосив Мережко.

П'ята "інавгурація" Путіна відбулася 7 травня. На церемонії були присутні представники шести країн-членів ЄС: Франції, Угорщини, Словаччини, Мальти, Кіпру та Греції.

Зараз ви читаєте новину «Україна жорстко прокоментувала присутність представників ЄС на "інавгурації" Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути