понеділок, 08 березня 2021 15:08

Україна могла лишитися у складі СРСР. Єльцин говорив про це із Кравчуком

Україна могла лишитися у складі СРСР. Єльцин говорив про це із Кравчуком
Леонід Кравчук і Борис Єльцин обговорювали можливість збереження СРСР. ФОТО: зі сторінки першого президента України у Facebook

Україна могла не отримати незалежність у 1991 році й залишитися у складі СРСР.

Варіант збереження Радянського Союзу обговорювали керівники тодішніх союзних країн, заявив телеканалу "Україна 24" перший президент України Леонід Кравчук.

"До підписання Біловезьких угод, під Москвою обговорювався сценарій збереження СРСР. Єльцин порадився з багатьма керівниками республік. Пам'ятаю, ми з ним сиділи вдвох і обговорювали цю тему. Він говорив: "Леоніде Макаровичу, а якщо ми запропонуємо замість федерації конфедерацію?". І ми почали обговорювати, якою може бути конфедерація на території СРСР, і дійшли висновку - треба обговорити цю тему з Горбачовим. Єльцин заявив йому: "Михайле Сергійовичу, в нас не клеїться, ми не можемо домовитися, тому що почалися великі рухи в республіках, люди хочуть більше прав, свобод, незалежності, давайте подумаємо, як реформувати країну з федерації на конфедерацію", - заявив Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СРСР програв фінал Євро. Звільнили тренера й усю телевізійну команду

Михайло Горбачов попросив назвати йому приклад конфедерації, який можна реалізувати.

"Єльцин говорить: "Швейцарія. Сьогодні ви президент, через рік Леонід Макарович, ще через рік - я. Горбачов задумався: "Ні, ні, ні, так не можна. Повинен бути один президент", - додав Леонід Макарович.

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов у вівторок, 2 березня, відзначив 90-річчя. Ювілей політик провів на карантині. Як і всі інші, він каже, що втомився від обмежень, пов'язаних з коронавірусом.

Зараз ви читаєте новину «Україна могла лишитися у складі СРСР. Єльцин говорив про це із Кравчуком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути