вівторок, 14 серпня 2012 22:36

Угоду про ЗВТ з країнами СНД ратифікували через вольове рішення Януковича -експерт

Угоду про ЗВТ з країнами СНД ратифікували через вольове рішення Януковича -експерт
Михайло Погребинський: договір про ЗВТ з СНД - політично правильне рішення. Фото: glavcom.ua

Угоду про зону вільної торговки з країнами СНД було ратифіковано виключно завдяки вольовому рішенню президента.

Про це на прес-конференції сказав політолог Михайло Погребинський.

"Контекст, в якому було ратифіковано договір про зону вільної торгівлі з країнами СНД - це складна, тупикова ситуація у відносинах з РФ, яка триває вже більше року. І впирається вона, як правило, в одну тему - газові угоди, які нам не подобаються, а РФ цілком влаштовують. Ніякого просування в цьому питанні немає і угода  про ЗВТ не вирішує цю проблему. Правда, створює сприятливу атмосферу для продовження переговорів", - вважає він.

Погребинський також розповів, що ця угода була ратифікована тільки завдяки наполяганням президента Віктора Януковича.

"Був опір процесу ратифікації цієї угоди. При чому опір, за моєю інформацією, був не тільки з лав опозиції, а й серед частини правлячої партії. Насправді, вони чинили опір. І це було вольове рішення президента, тому парламент ратифікував угоду. Я думаю, що зроблено це було політично абсолютно правильно", - зазначив експерт.

Він впевнений, що угода вигідна Україні з економічної точки зору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт про вільну торгівлю з СНД: здали мову - тепер здаємо геоекономічні інтереси

"Я чув інформацію про розрахунки уряду, який каже, що після входження в силу договору у нас на третину збільшитися товарообіг з країнами СНД. Це дуже важливо для нас, оскільки ситуація на тих ринках, куди ми продаємо крім СНД продукцію, не сприятлива і має місце щонайменше уповільнення економічного зростання, а в більшості країн просто зупинка цього зростання або криза", - пояснив політолог.

Погребинський уточнив: "Їх розрахунок показує, що на 2,5% зросте ВВП України. Зараз дуже важко знайти хоч одну багату країну, яка має зріст ВВП 2,5% на рік. А тут тільки ця угода нібито за розрахунками уряду дасть такий приріст. А дохід в бюджет збільшиться більш ніж на мільярд доларів ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вступить у Митний союз, щоб не підвищувати ціни на газ - експерт

"Критики цієї угоди, прихильники виключно європейського направлення інтеграції, зазвичай говорять так: це все не доказово, нічого не змінитися. Але вони до критики цифр не приступають, - додав експерт. - А от коли мова йде про інтеграцію з Європейським Союзом і угоду про ЗВТ з ЄС, взагалі не називають жодних цифр. Навіть уряд, який рухається в тому ж європейському напрямку. Там ніхто не говорить про те, наскільки у нас зросте ВВП, чи з'являться у нас нові робочі місця".

Зараз ви читаєте новину «Угоду про ЗВТ з країнами СНД ратифікували через вольове рішення Януковича -експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути