Ексклюзиви
понеділок, 18 жовтня 2010 20:53

Уґо Чавес розсмішив українських журналістів розповідями про "нові обрії"

Уґо Чавес розсмішив українських журналістів розповідями про "нові обрії"
Прес-конференцію президентів України та Венесуели затримали на п'ять годин. Журналісти весь час чекали в прес-центрі Адміністрації президента на Банковій.

До зали венесуельських журналістів пускали без перевірки. Українських - по три рази змушували проходити через рамку металошукача й перевіряли документи. Венесуельці скупчились у гурток.

"Він немов ураган - учора там, завтра тут. Об'їжджає всіх", - захоплено-іронічно сказав оператор одного з венесуельських телеканалів.

Уго Чавес приїхав до України після візиту до Білорусі та Росії. Далі збирається в Іран, Сирію, Лівію, Португалію.

Віктор Янукович назвав сьогоднішню зустріч з Уґо Чавесом новим етапом в українсько-венесуельських відносинах.

"Зараз єднається весь світ. А отже, Україна та Венесуела мають наростити міждержавну співпрацю. Ми мали широкий спектр обговорення на переговорах. Це й географія, і демократія, і свобода слова, і хліб, як то кажуть, тобто економіка", - заявив український президент.

Янукович розповів, що Україна та Венесуела створили міжурядову комісію, яка має підготувати правову базу та виробити "дорожню карту". Засідатиме вона в Києві на початку листопада. А у грудні буде засідання в Каракасі. На початку 2011 року венесуельську столицю відвідає й сам президент України.

"Дякую моєму хорошому другові Віктору за те, що запросив мене в Україну. Я був щасливий, коли дізнався, що ти повернувся до влади. І, коли це стало відомо, подумав - ну все, тепер треба їхати. Це нова доба, ХХІ століття, для відносин Венесуели та України", - розпочав свою промову венесуельський лідер.

Із кожною фразою венесуельського президента українські журналісти задихаються від сміху. Венесуельці зиркають на українців зі здивуванням та осудженням.

Протокольна служба підійшла до журналістів та попросила стримувати сміх.

Венесуельський очільник наголосив на принциповому несприйнятті двополярного світу, який існував у часи СРСР, а також однополярного світу, який, на його думку, існує сьогодні.

"Венесуела будує новий шлях, незалежної країни. Ми не хочемо, щоб нами хтось керував", - сказав Чавес, очевидно, натякаючи на США. Він також розповів про трикутник "Україна-Білорусь-Венесуела", який допоможе у створенні альтернативи однополярному світу.

"На обрії - нова доба. І Україна, і Венесуела стали жертвами спочатку біполярного, а тепер і однополярного світу. У багатополярному світі, якого ми прагнемо, Україна має зіграти свою величезну роль. Це дуже багата і розвинена держава. Незалежність потрібно берегти і захищати. Ми мусимо допомогти в цьому один одному. Венесуела проводить дружню політику з усіма країнами світу. З усіма ми хочемо жити в мирі", - підкреслив венесуельський президент.

Україна розпочне видобуток нафти і газу в долині ріки Оріноко, у Венесуелі, де вже працюють великі компанії, зокрема, "Газпром". Також Янукович твердо заявив, що Україна таки транспортуватиме венесуельську нафту до Білорусь.

Працівники Адміністрації дозволили поставити лише по одному питанню від українських та венесуельських ЗМІ. Українська журналістка запитала про домовленості у постачанні нафти до Білорусі, а також, чи не зіпсуються відносини з Росією.

Янукович делікатно обійшов питання про цифри поставок нафти.

"Транспортувати будемо стільки, скільки буде надходити до українських портів. Зараз цистернами, а найближчим часом і нафтогоном", - сказав він. Наразі йдеться про 100 тисяч барелів нафти на день.

Чавес порадив українським ЗМІ не вірити тому, що про нього розповідають.

"Я дозволю собі дати хорошу рекомендацію журналістам України і Європи. Скромне побажання. Думаю, вам доведеться докласти великих зусиль, щоб дістати правдиву інформацію про те, що відбувається в Латинській Америці і Венесуелі зокрема. Розв'язалася така кампанія фальсифікації і брехні, що справді стає важко зрозуміти, де ж правда", - зазначив він.

Щодо реакції Росії, президенти впевнені, що це її не має дратувати.

"Право кожної суверенної країни - диверсифікувати нафтогазові поставки", - заявив Чавес. - "Перебуваючи у Росії, а я був там кілька днів тому - сім годин спілкувався з Медведєвим, 4 години - з Путіним, я не побачив, що Росія сприймає поставки енергоносіїв як загрозу. Росії я продав нафтоочисний завод у Німеччині за два мільярди доларів. Одинадцять років я шукав, хто ж його купить! Путін передавав подарунок Лукашенкові, який я привіз до Мінська, а також свої гарячі вітання".

Президент Венесуели пообіцяв поставляти в Україну найкращі в світі каву, какао, банани, помаранчі, манго та шоколад.

Венесуельська журналістка запитала про вигоди цих домовленостей для Венесуели та про співпрацю в авіабудівній галузі. Янукович знову перерахував напрямки співпраці:

"... і аеронавтика теж", - закінчив він, використовуючи слово з іспанського перекладу його спічу.

Чавес, на диво, був небагатослівний:

"Усе, що я роблю ці 11 років - все це робиться на благо венесуельському народу. У нас взаємовигідна співпраця. Україна цікава для Венесуели своїми технологіями, зокрема у авіаційній та військовій сферах. Наші уряди вже починають працювати в цьому напрямку".

Більше питань поставити не дозволили. Прес-конференція тривала менше 40 хвилин.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Уґо Чавес розсмішив українських журналістів розповідями про "нові обрії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути