вівторок, 16 жовтня 2012 12:10

"УДАРу" і "Батьківщині" потрібно було домовлятись раніше — Карасьов

"УДАРу" і "Батьківщині" потрібно було домовлятись раніше — Карасьов
Вадим Карасьов скептично ставиться до можливості примирення політиків за такий короткий термін, що лишився до виборів. Фото: obozrevatel.com

Об'єднаній опозиції "Батьківщина" та "УДАРу" потрібно було домовитись раніше, і краще за все — про спільний похід на вибори.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Вадим Карасьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тільки підтримка Тимошенко дасть змогу Яценюку чи Кличку виграти президентські вибори - політолог

За словами експерта, тепер головна проблема політичних сил полягає у тому, що на багатьох округах шанси кандидатів на проходження у Верховну Раду приблизно однакові.

"Мажоритарник від партії — це потенційний член фракції у Верховній Раді. Тому коли ви знімаєте мажоритарника, ви зменшуєте кількість мандатів своєї фракції. Через це виникає перше питання, чи захочуть фракції мати менше мандатів, особливо на фоні такої, хоч і м'якої, але конкуренції між УДАРом і "Батьківщиною" за те, хто стане першою опозиційною фракцією, і наскільки буде відрив між першою і другою опозиційною силою. Домовитися можна тільки там, де все зрозуміло: що мажоритарник тією чи другої сили не проходить гарантовано. Тоді тут немає ніяких проблем, бо все зрозуміло і не буде ніяких втрат у майбутньому парламенті. А там, де можливості мажоритарників від Кличка і Об'єднаної опозиції приблизно рівні, домовитися дуже важко — скоріше за все, неможливо. Бо тут буде точитись боротьба не між мажоритарниками як такими, а за те, чи отримає фракція додатковий мандат за рахунок свого мажоритарника", - пояснив експерт.

"Домовлятися потрібно було набагато раніше до виборів, - додав Карасьов. - І можливо так: тільки одна опозиція, але вона об'єднана, і тоді тут питання знімається, бо всі в одній фракції — і мажоритарники і партійний список. І тут не було б канкуляцій, хто втратить, а хто не втратить. Але ж цього не вийшло, тому пізно — поїзд пішов. Наздогнати його дуже важко — доведеться застрибнути тільки в тих округах, де все зрозуміло. Де нема фаворитів, там виставити єдину кандидатуру важко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" виконала 30% домовленостей щодо узгодження мажоритарників - Куренной

Переговори політиків ускладнюються ще й тим, що зробити досить точний соціологічний замір і визначити, у кого найбільший рейтинг на окрузі дуже важко.

"Зараз йде маніпуляція соцопитуваннями. Але такі опитування в округах ще й дуже відносні. Бо в мажоритарних округах виборча кампанія почалася тільки з середини вересня. За такий невеликий термін, якихось чітких електоральних і рейтингових тенденцій ще немає, щоб оперувати цифрами і говорити на цій базі кого знімати, а кого ні. В мажоритарних округах це буде вирішуватися в останні два тижні. Це ж не партії, які давно давно в електоральному полі, їх моніторять і в соціологічному полі, і зростання рейтингу. В округах все відбувається по-іншому. Бо виборів мажоритарних не було 10 рокіВ, депутати там не працювали. Тому ніхто не знає, як буде. Тому тут ніяка соціологія не допоможе. Всі намагання говорити, хто є, а хто не є фаворитом — це теж неправильно. В Києві є округи, де немає фаворитів: ні від "Батьківщини", ні від УДАРу, ні від Партії регіонів", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «"УДАРу" і "Батьківщині" потрібно було домовлятись раніше — Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути