понеділок, 13 травня 2013 17:16

"Ударівець" хоче звільнити релігійні організації від податку на нерухомість

"Ударівець" хоче звільнити релігійні організації від податку на нерухомість
Ярослав Дубневич. Фото liga.net

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, в якому пропонується звільнити від сплати податку на нерухомість релігійні організації, автором проекту є член фракції УДАР Ярослав Дубневич.

"Коли законодавцями розроблялася норма щодо сплати податку на нерухоме майно, головна мета була поповнити бюджет за рахунок податку на об'єкти розкоші. Монастирські гуртожитки або келії ченців важко назвати такими", - зазначив депутат.

Він підкреслив, що плата за проживання в такому житлі не стягується, тому священнослужителі змушені оплачувати податок за рахунок пожертвувань віруючих замість того, щоб спрямовувати кошти на благодійність.

Крім того, депутат пропонує скасувати вимогу щодо сплати податку для громадян, які володіють двома або більше квартирами, сумарна житлова площа яких не перевищує 120 кв. м., двома або більше будинками загальною площею до 250 кв. м., будинком і квартирою загальною площею до 180 кв. м.

"Одна фізична особа може володіти квартирою 120 кв. м і користуватися пільгами (тобто не повинно сплачувати податок,). Інша фізична особа, володіючи двома і більше квартирами, загальна площа яких не перевищує 120 кв. метрів, зобов'язана платити цей податок за одну або навіть кілька квартир. Ця норма не є соціально справедливою і дозволяє обходити закон громадянам, які володіють значною житловою площею ", - пояснив свою ініціативу Дубневич.

Нагадаємо, зараз податок на нерухомість стягується з власників житлового фонду (квартир житловою площею від 120 кв. м, житлових будинків площею від 250 кв. м), дачних і садових будиночків. Податок сплачується за ту площу, яка перевищує ці квадрати. Якщо у громадянина у власності знаходиться більше одного об'єкта житлової нерухомості менше цієї площі, він зобов'язаний заплатити податок за один з них.

Ставка податку становить 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, для квартир від 120 кв. м до 240 кв. м і житлових будинків від 250 кв. м до 500 кв. м. Для житлових об'єктів, площа яких більше, ставка підвищується до 2,7%.

Зараз ви читаєте новину «"Ударівець" хоче звільнити релігійні організації від податку на нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути