вівторок, 22 червня 2021 10:35

У Зеленського напружені відносини з Ахметовим - ЗМІ

У Зеленського напружені відносини з Ахметовим - ЗМІ
Рінат Ахметов є найбагатшим в Україні. За рік він наростив свої статки. Фото: Getty Images

В оточенні президента Володимира Зеленського говорять про напружені відносини з олігархом Рінатом Ахметовим. Про це пише "РБК-Україна".

Особисто Зеленський та Ахметов не спілкуються. Комунікація йде через співробітників Офіса президента, які доносять потрібні меседжі, повідомляє видання.

"Іноді він спілкується з Арахамією. Сам Рінат на Банкову не приїжджає", – сказав співрозмовник у команді президента.

Причиною погіршення відносин влади з олігархом стало відключення енергохолдингом ДТЕК блоків на своїх теплових електростанціях взимку цього року.

В лютому українська енергосистема опинилася на межі системного збою і віялових відключень. Склади ТЕС і ТЕЦ залишилися з мінімальними запасами вугілля. ДТЕК же відправив частину енергоблоків на аварійний ремонт.

Одна з версій: ТЕС навмисне не поповнювали запаси вугілля і призупинили роботу блоків, щоб потім схилити владу піти на поступки в питанні цін і тарифів. В Ахметова це заперечували, але на Банковій розцінили такі дії як "недружній хід".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов тримає монополію на залізниці

Крім того, у квітні Кабінет міністрів з ініціативи Банкової вирішив поповнити бюджет через податкову реформу. Цією реформою передбачено підвищення ренти на видобуток залізної руди, якої більш ніж половину видобуває холдинг "Метінвест".

Близький соратник Ахметова так пояснив невдоволення найбагатшої людини країни і його оточення: міняти правила гри на ходу, залежно від кон'юнктури ринку – "поганий тон". Але водночас запевнив, що жодної напруги між акціонерами "Метінвесту" і владою немає.

Сьогодні Ахметов – найбагатший українець з капіталом в $7,6 млрд, за версію Forbes. Торік цей показник був $2,4 млрд.

Інтереси олігарха багатопрофільні – металургія, енергетика, фінанси, медіа, нерухомість, транспорт і сільське господарство. Все це упаковано під "парасолькою" керуючої компанії СКМ. Серед ключових активів – "Метінвест", яким він володіє разом з нардепом Вадимом Новинським, ДТЕК, банк ПУМБ, телекомунікаційна група Vega, Медіа Група "Україна", нагадує видання.

2 червня президент вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів. У документі йдеться про те, кого можна так називати, та про заборони. Для проведення деолігархізації, окрім основного закону, необхідно буде ухвалити ще 11 нормативно-правових актів.

У відеозверненні після засідання РНБО Зеленський заявив, що питання про статус олігархів можуть винести на всеукраїнський референдум.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського напружені відносини з Ахметовим - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути