середа, 12 червня 2013 10:21

У ВР збираються стежити за конфліктом інтересів нардепів і спікера

У ВР збираються стежити за конфліктом інтересів нардепів і спікера

Опозиція запропонувала наділити регламентний комітет Верховної Ради повноваженнями виявляти й урегулювати конфлікти інтересів у діяльності спікера й депутатів.

Відповідний проект постанови підготував і вніс у парламент глава комітету з питань боротьби з оргзлочинністю "ударівець" Віктор Чумак, пише Комерсант-Україна.

"Цей документ имплементуює норми антикорупційного закону, який раніше був прийнятий Верховною радою", - повідомив автор документа.

Проектом постанови пропонується наділити комітет з питань регламенту, депутатської етики й забезпечення діяльності Верховної Ради повноваженнями по "урегулюванню конфлікту інтересів у діяльності глави парламенту й народних депутатів".

"Прийнятий Радою закон передбачає антикорупційну експертизу всіх законопроектів, які реєструються в парламенті. Для цього на комітет з питань регламенту покладається обов'язок контролювати наявність конфлікту інтересів у діях голови Верховної ради й народних депутатів при прийнятті проектів нормативно-правових актів", - пояснив Чумак.

Однак він не зміг відповісти, як саме буде здійснюватися "урегулювання конфлікту інтересів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" розповів, як сильно його партія хоче працювати в Раді

"Це стосується не тільки лобістських законопроектів. Наскільки я розумію, перевірка буде проводитися, якщо взагалі будуть звернення із приводу незаконних дій депутатів або дій, спрямованих на одержання вигоди. Тоді комітет може запрошувати людей, вимагати документи, проводити слухання, але поки ця процедура ще не визначена", - сказав Чумак.

"Згідно із законом, для цього будуть створені спеціальні підрозділи, що здійснюють, наприклад, логічний і арифметичний контроль декларацій про доходи, у тому числі в частині наявності конфлікту інтересів. Але як це буде працювати в Раді, потрібно ще продумати", - додав він.

У Партії регіонів підтримали пропозицію опозиції.

"Ініціатива щодо контролю конфлікту інтересів і обов'язкової перевірки законопроектів на корупційну складову правильна", - заявив заступник голови профільного комітету регіонал Микола Джига.

"Оскільки є безліч законів, які створюють схеми з маніпуляції держкоштами, що наприклад стосуються газотранспортної системи або державних закупівель. Будь-який крок, спрямований на боротьбу з корупцією, є позитивним", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «У ВР збираються стежити за конфліктом інтересів нардепів і спікера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути