Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2011 13:08

У ВР дали зелене світло біометричним паспортам

У ВР дали зелене світло біометричним паспортам

Сьогодні Верховна Рада Україна прийняла закон, який передбачає введення в Україні біометричних паспортів. Зокрема, за законопроект № 8507 "Про документи, які засвідчують особу і підтверджують громадянство України" проголосували 257 народних депутатів.

Закон регулює правовідносини, пов'язані з встановленням єдиної форми і порядку виготовлення, видачі, обміну, продовження терміну дії, пересилання, вилучення, у тому числі тимчасового повернення державі, визнання недійсними та знищення документів, які підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус, і гарантує реалізацію конституційних прав громадян на свободу пересування, вільний вибір місця проживання в Україні, а також права та обов'язки осіб, на ім'я яких видані такі документи.

Зокрема, згідно закону, перелік інформації, яка наводиться в документах, визначається цим законом. Вносити в документи не передбачену цим законом інформацію забороняється.

Також законом встановлено, що біометричні дані включаються до документу виключно у випадках, встановлених цим законом. Обсяг таких даних, а також технічні вимоги до форми носія біометричної інформації встановлюються Кабінетом міністрів України відповідно до документів Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), якщо інше не передбачено цим законом.

Режим доступу до інформації, що міститься в документах, визначається законами України.

Згідно із документом, якщо за звичаями меншини, до якої належить особа, прізвище або по-батькові не є складовими частинами імені, то в документах на підставі письмової заяви особи вказуються лише складові імені.

У разі допущення помилки в інформації, внесеної в документ, така інформація підлягає виправленню, а документ - обміну. У такому разі державне мито (консульський збір) за обмін документа не стягується.

Законом встановлено, що інформація, яка вказується в документах і підлягає автоматизованій обробці, зберігається в форматі, який дозволяє ідентифікувати особу, якій видані ці документи в порядку, встановленому законодавством, не довше, ніж це необхідно для цілі, з якою такі дані зберігаються.
Під час доопрацювання документа до другого читання було внесено положення про те, що для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від занесення інформації на безконтактний носій, документи, що засвідчують особу і громадянство, оформляються в порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Після прийняття закону голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що парламентом тепер прийняті всі необхідні рішення для того, щоб зрушити з місця переговорний процес щодо безвізового режиму з країнами Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «У ВР дали зелене світло біометричним паспортам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути