четвер, 23 червня 2011 07:00

Україна готова запровадити біометричні паспорти

Автор: фото: ІА ”Наш продукт”
  Гендиректор компанії КП ВТІ, яка входить до консорціуму ”ЄДАПС”, Андрій Первушин демонструє прототип закордонного паспорта з біометричними даними
Гендиректор компанії КП ВТІ, яка входить до консорціуму ”ЄДАПС”, Андрій Первушин демонструє прототип закордонного паспорта з біометричними даними

Україна може почати масовий випуск електронних паспортів та ID-карт, повідомляють представники консорціуму "ЄДАПС". На прес-конференції в інформаційному агентстві "Наш продукт" він презентував журналістам прототип закордонного паспорта та пластикову ID-карту. Документи розробили фахівці "ЄДАПС" спільно з Національною академією наук.

— Закордонний паспорт, на який записані біометричні дані, має квадратний значок у нижній частині обкладинки. Це безконтактний носій, на якому зберігаються персональні дані власника, включаючи біометричні, тобто відбитки пальців, — зазначає Андрій Первушин, гендиректор компанії КП ВТІ, яка входить до консорціуму "ЄДАПС".

У Державному центрі персоналізації документів Міністерства внутрішніх справ налагодили випуск прототипів електронних закордонних паспортів у промислових масштабах. Кожен новий документ проходить персоналізацію лазерним гравіюванням і сходить із конвеєра за 20–25 с. Загальна продуктивність обладнання може цілком задовольнити потребу України під час пікових навантажень. Вона дозволяє оформити 10–15 тис. закордонних паспортів з електронною системою на добу. Зараз виготовляють до 5 тис. документів.

— Не бачу жодних технологічних проблем для того, щоб країна змогла відкрити собі дорогу в безвізовий в'їзд до Європи та ввести електронні паспорти. Виключно політична воля уряду і юридична готовність визначатимуть час, коли ці документи з'являться в Україні, — говорить заступник гендиректора "ЄДАПС" Олександр Драніков. Він підкреслює, що обмін інформацією про відбитки пальців здійснюватимуть із країнами, з якими Україна підпише міжурядові угоди.

Із розвитком поліграфічних технологій з'явилися багато методів фальсифікації внутрішніх паспортів. Наявність фонової графіки, елементів із захисними фарбами вже не гарантують справжності документа.

— Це спонукало консорціум розробити пластикові ID-картки, які в майбутньому можуть замінити внутрішній паспорт громадянина України. Карта має комплексний захист від підробок. Як і звичайний паспорт, вона містить фотографію та ім'я власника, однак у неї вбудований електронний чип із біометричною інформацією. Крім того, документ створений із полікарбонату, змінює структуру поверхні під різними кутами зору, має тактильні елементи для тих, хто недобачає. Виробництво такої карти можливе лише за наявності дуже дорогого обладнання й фахівців, — говорить Людмила Швед, директор департаменту з питань захисту документів "ЄДАПС". — Карту можна використовувати для підтвердження громадянства, як проїзний документ при перетині кордону з деякими країнами.

— Усі наші технології відпрацьовані на промисловому рівні. Консорціум "ЄДАПС" давно випускає електронний біометричний паспорт офіцера Інтерполу. Ці документи повторюють запропоновані нами рішення для українських паспортів. На виробництвах "ЄДАПС" побували 57 європейських експертів із різних органів, відомств, у тому числі контрольних і силових. Вони засвідчили високу технологічність та інноваційність нашого виробництва, — додає Олександр Драніков. — Усі використані нами технології розробили та впровадили українські вчені й інженери. Прототипи документів передали керівництву країни й Міністерству внутрішніх справ. Як тільки влада ухвалить рішення про запровадження біометричних паспортів, ми зможемо приступити до їх виробництва вже найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Україна готова запровадити біометричні паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути