Ексклюзиви
вівторок, 24 березня 2009 08:53

У Ющенка відповіли Путіну: Україна не підпустить Росію до своєї труби

У Ющенка відповіли Путіну: Україна не підпустить Росію до своєї труби

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що Україну не влаштовує бажання Росії стати співвласником української ГТС.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу.

"Російська сторона має свою концепцію і своє бачення щодо української ГТС. Їхнє бачення є таке, що вони б хотіли...стати співвласником української ГТС. Такий підхід не влаштовує українську сторону", - зазначив він.

Крім того, відповідаючи на питання, чи може змінитися ціна на російський газ з огляду на досягнуті домовленості України та ЄС, він сказав: "Я би не хотів, щоб Москва встановлювала ціни на транзит в Україні, так само, як і Україна в Росії".

Раніше прем"єр-міністр Росії Володимир Путін закликав повернутися до ідеї міжнародного консорціуму по управлінню українською ГТС. Путін зазначив, що кілька років назад Росія, Україна і ФРН підписали тристоронню декларацію.

"Ми пропонували, і тоді українські партнери в принципі погодилися, щоб створити міжнародний консорціум з російських компаній, європейських й українських, які могли б взяти цю ГТС в оренду", - зазначив Путін, пояснивши, що при цьому Україна не втратила б право власності на ГТС.

"Це була непогана пропозиція і вважаю, до цього можна було би повернутися", - сказав прем"єр.

Путін також вважає декларацію, прийняту в Брюсселі Україною і Євросоюзом, непродуманою і непрофесійною.

Прем"єр Росії підкреслив, що обговорювати питання збільшення прокачки газу через територію України без основного постачальника - Росії "просто несерйозно".

Крім того, він заявив, що Росія почне переглядати принципи відносин із країнами Євросоюзу, якщо інтереси Москви в енергетичній сфері будуть ігноруватися.

Говорячи про декларацію, прийняту в Брюсселі Україною і Євросоюзом, Путін зазначив, що головною запорукою успіху інвестицій, як написано в декларації, може бути тільки обсяг прокачування газу.

"Це природно, тому що це спосіб погашення кредиту, гроші за транзит. Але хто з нами порадився, чи зможемо ми транспортувати в майбутньому такі обсяги, будемо ми це робити чи ні?", - сказав він.

"Якщо це невеликий технічний збій у досить складному трикутнику взаємин - Росія, Україна, Євросоюз, - то це нічого. А якщо це початок спроб системного ігнорування інтересів РФ, то це дуже погано", - заявив Путін.

Нагадаємо, що МЗС РФ розкритикував ряд положень декларації, прийнятої в понеділок у Брюсселі за підсумками Міжнародної конференції ЄС - Україна по інвестиціях для модернізації української ГТС.

Ряд положень декларації, зокрема, що допускає можливість росту тарифів на транспортування природного газу, "можуть привести до подорожчання вартості газу для його українських і європейських споживачів", йдеться в коментарі офіційного представника МЗС Росії.

У ньому також сказано, що будь-які неузгоджені з російською стороною дії по модернізації газотранспортної системи України "призведуть до росту технологічних ризиків і можливих збоїв у поставках природного газу в Україну й у Європу".

За матеріалами: Інтерфакс, УНІАН, Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка відповіли Путіну: Україна не підпустить Росію до своєї труби ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути