вівторок, 26 січня 2010 10:53

У Тимошенко пресуватимуть реалізаторів за подорожчання продуктів

У Тимошенко пресуватимуть реалізаторів за подорожчання продуктів
25 січня Міністерство економіки дало екстрене розпорядження Держінспекції з контролю за цінами до кінця тижня перевірити виробників і реалізаторів соціально значущих продуктів, що стрімко дорожчають, повідомляє в своєму ексклюзивному матеріалі "Дело".

Як повідомила глава Держінспекції за цінами Наталія Немодрук, насамперед перевірки відбудуться на підприємствах, які оптом скуповують цукор, займаються його фасуванням, а потім відправляють його в роздрібні мережі. "Іноді на цьому етапі продукт дорожчає на 30-40%", - констатує чиновник.

Бізнесменам доведеться доводити, на підставі чого вони ухвалювали рішення про підвищення цін. Якщо держінспектори визнають ці аргументи неістотними, підприємству загрожує великий штраф. Його сума буде дорівнювати двократному розміру необгрунтовано одержаної суми виручки.

"Ми фіксуємо зростання цін на цукор, молочні продукти. Один тільки сир подорожчав на 25%. Держінспекція з контролю за цінами докладає про зміну цін щодня", - розповів заступник начальника департаменту внутрішньої торгівлі та споживчого ринку Мінекономіки Зінаїда Максименко. Зараз відомство готує доповідну записку міністрові, де будуть викладені причини подорожчання.

Чиновники відверто зізнаються: ефективних заходів щодо заборони цінового галопу в їхньому арсеналі немає. "Директивні заходи ми запровадити не можемо - у Мінекономіки немає таких повноважень", - пояснила Максименко. За її словами, один з важелів - обмеження торгової надбавки в мережах на рівні 10%. Але неефективність цього заходу наочно демонструє нинішній сплеск цін.

Проте, Держінспекція з контролю за цінами вимагатиме від виробників обгрунтування підвищення цін. Чиновники також перевірять дисципліну ціноутворення: чи повідомляли завчасно бізнесмени про плани щодо підвищення цін в місцеві органи влади або робили це без попередження. Таке декларування має вестися постійно. Хто порушує ці правила, також буде оштрафований. "Але бізнесмени іноді користуються лазівкою в законодавстві - перереєстрували підприємство, наприклад, просто змінюючи форму власності, і новостворена юрособа встановлює ціну продукту з чистого листа, без декларування", - нарікають працівники Держінспекції. За їхніми словами, на таких підприємців працює цілий штат юристів, які знаходять все нові і нові способи обійти вимоги влади.

У Антимонопольному комітеті повідомляють, що боротьба з підвищенням цін ведеться на рівні виробників і оптових торговців - територіальні відділення щодня штрафують гравців на ринку молока, м"яса, хліба, але проконтролювати роздріб, де і відбуваються основні накрутки, просто неможливо.

Зараз ви читаєте новину «У Тимошенко пресуватимуть реалізаторів за подорожчання продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути