середа, 08 серпня 2012 16:35

Спецтема: Боротьба за "мову"

У ситуації з мовою влада хоче прикритися "фіговим листком" - Палій

У ситуації з мовою влада хоче прикритися "фіговим листком" - Палій
Олександр Палій каже, що влада продовжує дискримінацію української мови. Фото: news-ua.com

Політолог Олександр Палій вважає, що розмова президента Віктора Януковича з делегацією інтелігенції про захист української мови є відволікаючим маневром глави держави.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович затягує дискусію навколо "мовного" питання – експерт

"Це схоже на спробу пацанів розвести очкариків, - зазначає фахівець. - Обіцянка президента створити комісію з розвитку української мови є фіговим листком для прикриття справжньої цілі - закріпити дискримінацію українського народу на власній землі й не допустити його відродження".

Політолог наголосив: з уваги суспільства не повинен випадати той факт, що закону по суті немає.

"Як свідчить стенограма і відеозапис Верховної Ради, ухвалення закону не відбулося. І те, що Володимир Литвин підписав цей папір, свідчить лише про стан самого спікера, який виявився інтегрованим у план, що в кінцевому підсумку полягає в тому, щоб знищити українську мову в такий спосіб, аби цьому знищенню не обурилися, а краще – навіть не помітили її носії".

На думку Палія, наївно сподіватися на те, що президент Віктор Янукович введе держпрограму розвитку української мови, яка за 20 років незалежності так і не була прийнята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович сам вказав на недосконалість "мовного" закону - Стус

"Тому цим мовним законом влада усіма кінцівками забирає в українського народу його право на припинення дискримінації, з обіцянкою дати на півпальця. Коли Іван Драч говорить про вал провокацій з Верховної Ради проти української мови, не слід забувати, хто і навіщо створив той "вал". Президент мав би згадати, що він не гарант якоїсь програми й навіть не гарант Хартії про мови, а гарант Конституції, яку треба неухильно виконувати. Янукович обіцянками різноманітних програм про захист української мови уподібнюється до Сталіна, який під розмови про інтернаціоналізм знищував і переселяв цілі народи, або до Гітлера, який нищив народи під розмови про поширення культури".

Політолог нагадує, що за даними Асоціації видавців періодичної преси й Асоціації книговидавців лише 13% книжкового, 30% газетного, 10% журнального ринку становить україномовна продукція, а на телебаченні частка україномовного продукту не перевищує 25%.

"Якщо за цих умов влада продовжуватиме проштовхувати цей закон, вона тим самим визнає, що підтримує посилення дискримінації українців у рідній хаті", - наголошує Олександр Палій.

Зараз ви читаєте новину «У ситуації з мовою влада хоче прикритися "фіговим листком" - Палій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути