Ексклюзиви
неділя, 19 грудня 2010 12:52

У руках Януковича помітили повноваження, яких не мав навіть Кучма

У руках Януковича помітили повноваження, яких не мав навіть Кучма

У Венеціанській комісії сподіваються, що Конституційний суд до кінця року дасть роз'яснення щодо дати проведення наступних парламентських виборів в Україні.

Про це заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Як відомо, згідно з Конституцією 1996 року, яка нині є чинною, вибори мали би відбутися навесні 2011 року. За основним законом, який скасував Конституційний суд, вибори відбудуться в 2012 році.

На переконання Маркерта, обидві дати виборів мають під собою правові підстави.

В Венеціанської комісії зазначають, що правління Леоніда Кучми засвідчило, що Конституція 1996 року дає значний потенціал до концентрації влади в руках президента.

Для створення повноцінної системи стримувань і противаг Україні потрібні конституційні зміни, переконаний глава Венеціанської комісії.

"Потрібно залучити до ухвалення Конституції громадянське суспільство та українських фахівців з конституційного права. Крім того, необхідно створити комісію з представників різних партій", - закликає експерт Ради Європи.

При цьому секретар комісії зауважив, що зміни до закону про Кабінет міністрів вже демонструють тенденцію до концентрації в руках президента повноважень, яких він не має навіть за Конституцією 1996 року.

„У молодій демократії, такій як українська, є доволі проблематичною концентрація влади в руках однієї особи. Тут Україна суттєво відрізняється від Франції - "старої" президентської демократії. Досвід показує, що у минулому в Україні були серйозні зловживання владою. Це дає привід для занепокоєння", - заявив Маркерт.

Зараз ви читаєте новину «У руках Януковича помітили повноваження, яких не мав навіть Кучма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути