Ексклюзиви
середа, 05 червня 2024 15:00

У Росії знову хвиля гучних відставок і зашквар нового міністра оборони

У Росії знову хвиля гучних відставок і зашквар нового міністра оборони
Фото: eastnews.ua

Країну-агресорку продовжує трясти: призначивши посадовців у центральні органи влади, Путін взявся за регіональні еліти. Суб'єктами федерації прокотилася чергова хвиля відставок і призначень, які можуть мати суттєві наслідки, у тому числі, й для України. Чому - розбиралася Gazeta.ua.

Алтай, не болтай

4 червня відставки регіональних керівників побили рекорди: відразу двоє посадовців попросилися на вихід. Забажав на іншу роботу очільник Республіки Алтай Олег Хорохордін. Місце було вакантним недовго. Того ж дня Путін своїм указом призначив Андрія Турчака, віце-спікера Ради Федерації. Той з першого дня взявся круто - відправив у відставку уряд республіки. Єдиною видимою причиною такої кадрової рокіровки російські ЗМІ вбачають незадоволення місцевих
Хорохордіним.

З точки зору відданості Кремлю, він є перевіреним кадром і сумнівів не викликав: керував Алтаєм з березня 2019 року, балотувався від правлячої "Єдиної Росії" та зібрав майже 60% голосів. Так і був би місцевим "князьком" і далі, якби учасники так званої "СВО" на території України не записали відеозвернення з вимогою замінити Хорохордіна "патріотом Росії". Пригадали йому і соціальні проблеми, і дивний розподіл землі, за якого "простим громадянам нічого не дістається".
Ще не вщухли плітки про Хорохордіна та Турчака, як свою посаду полишив губернатор Самарської області Дмитро Азаров. Знову ж таки, за власним бажанням. Звідки таке бажання у людини, яка перемогла на губернаторських виборах у вересні 2023 року з результатом понад 70%?

На поверхні - низка гучних корупційних скандалів, декілька посадовців із команди Азарова арештовані або під слідством. Замість Азарова Самарською областю керуватиме віце-губернатор Тульської області В'ячеслав Федорищев, людина чинного помічника Путіна, секретаря Держради, екс-губернатора Тульської області (та колишнього бодігарда) Олексія Дюміна, про якого Gazeta.ua вже писала.

Напередодні стало відомо, що єдина у країні-агресорці губернаторка Наталія Комарова теж раптом відчула нестримне бажання полишити посаду в Ханти-Мансійському автономному окрузі (ХМАО - Югра), котру обіймала протягом останніх 14 років.

Зачистка старої гвардії

Оскільки озвучувані мотиви відставок туманні, російські ЗМІ шукають причини у зв'язках губернаторів. Деякі з них цікаві й нам. Так, Олег Хорохордін у 2010 році працював в апараті Владислава Суркова, котрого називають одним з ідеологів так званої "СВО", а насправді -широкомасштабної агресії РФ на територію України. Цікаво, що наступник Хорохордіна Турчак очолював робочу групу з питань мобілізації та соціальної підтримки учасників так званої "СВО" в Україні. Тож зв'язок між відеозвереннням та призначенням Турчака є, хоча для віце-спікера Ради Федерацій це суттєве пониження у владній ієрархії.

"Війна нам не потрібна"

Туди на його місце та на одну з ключових ролей у партії "Єдина Росія" "сватають" повноважного представника президента в Уральському федеральному окрузі Володимира Якушева.
Наталя Комарова, до речі, перемістилася у Раду Федерацій, куди її запросив наступник по ХМАО-Югра Руслан Кухарук. Випадково чи ні, але й до Комарової є ідеологічні претензії. У жовтні 2023 року вона, у відповідь на нестачу спорядження для російських військових, заявила: "Ми усім миром не готувалися до цієї війни, вона нам не потрібна". На Комарову моментально "накапав куди треба" громадський діяч Юрій Рябцев. Активний громадянин вимагав притягнути Комарову до відповідальності, а коли цього не сталося, подав на губернаторку до суду. Однак у Кремлі зважили на вік та на заслуги жінки, тому місце у Раді Федерацій - це почесне заслання.

"Зріз думок громадськості"

На ідеологічність причини натякає і діяльність її наступника в ХМАО, до слова, досить бурхлива. Руслан Кухарук, хоча й у статусі тимчасово виконуючого обов'язки, поїздив по регіону, поспілкувався з ветеранами та військовослужбовцями, заявив про покращення їхньої підтримки, відвідав Центр допомоги учасникам "СВО" (широкомасштабного збройного вторгнення РФ на територію України). Буквально кілька годин тому від часу написання статті дав доручення прозондувати "зріз думок громадськості". Не дивина, адже у ХМАО наростає напруга між місцевими та мігрантами. Днями у Сургуті мігранти захопили спортмайданчик і не впустили туди дітей місцевих жителів. Довелося втручатися Кухаруку.

Боротьба за партію

А от щодо Турчака простежується у зв'язок з Україною, щоправда, опосередкований: один із вищих партійних функціонерів, син друга Путіна (спарінг-партнера по дзюдо та одночасно впливового функціонера російського ВПК) був негласним куратором так званих "нових регіонів" (тимчасово окупованих Росією територій України), а також самопроголошених "ЛДНР", навіть очолював робочу групу підтримки учасників збройної агресії. Зрозуміло, він має зв'язки із Сергієм Кірієнком, котрий теж був "смотрящим" над окупованими теріторіями, а нині рветься до влади у путінській партії "Єдина Росія", бо у Кремлі курує внутрішньополітичний блок.
Без альянсу з партійним апаратом - аж ніяк. Ходили чутки про незадоволення Путіна Кірієнко, особливо після скандалу з розкраданням бюджетних коштів на так званому "відновленні" Маріуполя. Тепер більш-менш лояльного до нього Турчака усунуто на Алтай, а вірогідний наступник у партії Якушев - людина мера Москви Сергія Собяніна.
За версіями російських політологів, на черзі ще відставки: губернатора Оренбурзької області Дениса Паслєра, голови Башкирії та Інгушетії Радія Хабірова та Махмуда-Алі Каліматова.

Щоб усі дрижали

У країні-агресорці складна і розгалужена структура влади, тому тасувати кадри можна усі шість років президентського терміну. Путін, нагадаємо, почав ухвалювати перші кадрові рішення від початку нової каденції буквально впритул до візиту до Китаю, а також після повернення до РФ. Причому саме перебування у Пекіні, вочевидь дало новий напрямок його думкам про персоналії. Ми вже підмітили, що нове кадрове перезавантаження путінської владної піраміди цього разу ґрунтується на особистій відданості.

Розбірки та чвари між російськими кланами рикошетять по місцевих елітах


Так, повертаються старі кадри, наприклад, той же Дюмін. Плюс - бажані Китаю люди, як-от Мішустін чи Бєлоусов. Між тими, хто злетів високо по службовій драбині, розпочинаються переділи сфер упливу, як-от між Дюміним і Медінським, котрий таки хоче взяти під себе не лише культуру, а й медіапростір Росії. Ці розбірки та чвари між російськими кланами рикошетять по місцевих елітах. У свою чергу це означає, що Путін не впевнений у собі. Тому робить ставку на тиск і силу.
Не важко помітити, шо всі три губернатори, котрі раптом забажали полишити посади (крім Азарова), - дозволяли собі публічно сумніватися у доцільності війни Росії в Україні або викликали незадоволення учасників "СВО".

"Ми маємо відчувати, що на фронті. Що ми всі мобілізовані", - заявив Путін на засіданні Радбезу. Цікаво, як цю настанову сприйняв Олексій Бєлоусов, економіст та віднедавна міністр оборони РФ. На засідання Радбезу він прийшов у військовій формі, та ще й з погонами, схожими на генеральські. На здивовані запитання журналістів, яке ж військове звання має міністр, речник Путіна Дмитро Пєсков заявив: "Це не головне…Міністр оборони є цивільною особою". Згодом прес-служба додатково пояснила, мовляв, погони - теж цивільні, дійсного державного радника 1 класу, чин прирівнюється до генеральського.

Хитає зсередини

Ці та інші перестановки, як і казус із мундиром "генерала" Бєлоусова, можуть свідчити про підготовку Путіна до "глибокої заморозки" країни, про що Gazeta.ua писала раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вибудовує у Кремлі кругову поруку

Помітно, що нинішній господар Кремля акцентує увагу на безвідмовній та беззаперечній покірності. Якби він був упевнений в успіху в Україні, то не знімав би посадовців навіть за натяк на критику так званої "СВО". За таких обставин, коли ситуація в країні погіршуватиметься, потрібні не управлінські якості, а відданість та готовність виконати будь-які накази. Помітна підкреслена увага до учасників "СВО", яких він, вочевидь, боїться, бо ті знають правду про злочинну війну. Треба їх задобрити будь-якими засобами.

Це майже військова дисципліна, от тільки незрозуміло, з ким же всередині власної країни збирається воювати людина, котра на виборах зібрала майже 80% голосів.

Зараз ви читаєте новину «У Росії знову хвиля гучних відставок і зашквар нового міністра оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути