субота, 15 серпня 2009 10:38

У Росії вважають відкриття української школи в Москві недоцільним

У Росії вважають відкриття української школи в Москві недоцільним

На сьогоднішній день відкриття української школи в Москві є недоцільним. Про це в коментарі "Дзеркалу тижня" повідомив радник із питань культури посольства Російської Федерації в Україні Андрій Гасюк.

Дипломат пояснює це тим, що у класи не набирається достатня кількість учнів.

"Відкрити українську школу в Москві поки що нереально: просто у класи не набирається достатня кількість дітей. Проте в нас у Росії є 12 українських шкіл — 9 у Башкортостані, по одній у Белгороді, Новому Уренгої та Нижньовартівську. В Уфі діє філіал Московського державного відкритого педагогічного університету імені М.Шолохова", — повідомив Андрій Гасюк.

Радник із питань культури посольства Російської Федерації в Україні також зазначив, що ті українські емігранти, котрі виїхали до США та Канади, з більшим трепетом ставляться до своєї національної ідентичності, ніж українці, котрі проживають в Росії.

"Я вважаю, що в Росії панує основна, ще "радянська" тенденція — асиміляція. Так, на час перепису 1989 року в Росії жило 4,3 мільйона українців, а у 2002 році — вже 2,94 мільйона. Тут прозирає тенденція зросійщення етнічних українців", — підсумував Андрій Гасюк.

Нагадаємо, що нещодавно була заява Міністерства закордонних справ Росії про обмеження освітніх прав російської національної меншини в Україні. Міністр науки України Іван Вакарчук заявив що ця заява не відповідає дійсності освіти.

"Це йде така атака на Україну на всіх напрямках. Тим російським політикам звично говорити неправду", - сказав Вакарчук.

Він підкреслив, що до середньої школи дітей записують батьки, і за їхнім бажанням формуються класи і обирається мова навчання.

"Якщо є 5 учнів будь-якої національності, вже може бути клас. Жодної скарги про те, що немає можливості вчитися рідною мовою в Україні, до нас не надходило", - підкреслив Вакарчук.

За матеріалом Дзеркало тижня

Зараз ви читаєте новину «У Росії вважають відкриття української школи в Москві недоцільним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути