Ексклюзиви
неділя, 04 листопада 2012 15:54

У разі обнулення списків опозицією, перевибори має призначати нинішній склад ВР - КВУ

У разі обнулення списків опозицією, перевибори має призначати нинішній склад ВР - КВУ
Черненко: "Мова йде про дуже сильну моральну перемогу опозиції над владою, яка не може швидко порахувати голоси". Фото: nowyny.eu

Політична ситуація в Україні зайде в правовий тупик, якщо опозиція здійснить свою погрозу обнулити партійний список і список мажоритарників, вважає голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко.

"Думаю, якщо до цього дійде, буде черговий правовий тупик, і я не знаю, як із нього можна вийти, тому що один із варіантів розвитку подій - поточний склад Верховної Ради просто не буде призначати нові вибори і продовжить працювати", - заявив Черненко.

При цьому він допускає можливість того, що опозиція таки здійснить свій намір.

"Дійсно, ми сьогодні бачимо, що відбувається в декількох округах із затягуванням підбиття підсумків виборів - це виходить за рамки здорового глузду і анулює речі, пов'язані з перемогою опозиції на виборах, але не в кількісному плані, а в політичному", - зазначив голова КВУ.

"Історія, яка вже тиждень тягнеться в певних округах, незважаючи на те, що на 90% округів усе нормально пораховано, дає додаткові козирі опозиції в тому, що вибори брудні, сфальсифіковані. І тут мова йде не про те, щоб завоювати додатково п'ять або десять мандатів на користь опозиції - мова йде про дуже сильну моральну перемогу опозиції над владою, яка не може швидко порахувати голоси", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УДАР підтримав "Батьківщину": треба обнулити списки та домогтися невизнання виборів

"Думаю, саме це змусило опозицію до того, щоб з'явилася така ініціатива - просто анулювати ці вибори і йти на нові, тому що психологічно зараз опозиція виграє", - вважає експерт.

"Я не знаю, наскільки це буде реально, бо треба розуміти, що є заява лідерів, а є мажоритарники або списочники, які вклали мільйони доларів, у тому числі від опозиції, в цю перемогу. Наскільки вони погодяться на такий розвиток подій? Але сьогодні такий сценарій виглядає досить реальним", - зазначив Черненко.

На його думку, якщо новий склад Верховної Ради не зможе зібратися через те, що там не буде конституційної більшості - 300 голосів - то буде черговий колапс, тому що позачергові вибори необхідно буде призначати нинішньому складу Верховної Ради, в якому провладна більшість.

"Рішення про вихід із такої ситуації в будь-якому випадку буде не юридичним, а політичним: з одного боку це може тривати нескінченно, з іншого боку я думаю, будуть звернення до Конституційного суду, і так далі. Тобто простого рішення у цього питання не буде. Думаю, тут будуть певні колізії, якщо опозиція дійсно не обмежиться тільки заявами, а буде приймати якісь дії", - констатував глава КВУ.

Нагадаємо, один із лідерів об'єднаної опозиції "Батьківщина" (третій номер у партійному списку), народний депутат Анатолій Гриценко в неділю заявив про необхідність провести з'їзд партії "обнулити списки" і відмовитися йти у Верховну Раду "у зв'язку з фальсифікацією результатів виборів. У партії "УДАР" і ВО "Свобода" підтвердили готовність до розвитку такого сценарію.

Зараз ви читаєте новину «У разі обнулення списків опозицією, перевибори має призначати нинішній склад ВР - КВУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути