Ексклюзиви
понеділок, 30 вересня 2013 13:07

У Раду внесено урядовий законопроект про боротьбу з корупцією по-європейськи

У Раду внесено урядовий законопроект про боротьбу з корупцією по-європейськи
Фото: read.ucoz.ua

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до окремих законів України щодо реалізації рекомендацій Європейської Комісії в сфері державної антикорупційної політики.

Відповідний законопроект зареєстровано на сайті Верховної Ради.

В оприлюдненій пояснювальній записці зазначається, що метою даного проекту закону є виконання рекомендацій експертів Європейської комісії щодо вдосконалення положень антикорупційного законодавства, наданих у рамках переговорів щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.

Для досягнення цих цілей передбаено внесення відповідних змін. Так, експерти Єврокомісії рекомендують підвищити санкції за кримінальні корупційні правопорушення - проектом закону передбачено встановлення більш жорстких видів покарання за відповідні правопорушення як щодо фізичних, так і щодо юридичних осіб.

Також експерти рекомендують ввести зовнішній контроль щодо декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру - законопроектом пропонується внести зміни до закону України "Про засади запобігання та протидії корупції", поклавши повноваження щодо здійснення перевірок достовірності зазначених у деклараціях відомостей на органи доходів і зборів, а також передбачається закріпити в законі України "Про банки і банківську діяльність" право зазначених органів отримувати у банків інформацію за вказаними в декларації відомостей при проведенні їх перевірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновник розповів, що українці переплачують гроші за ліки через рекламу

На думку експертів, також необхідно встановити відповідальність за подання до згаданих деклараціях недостовірних відомостей.

Крім цього, експерти Єврокомісії рекомендують посилити гарантії захисту осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення.

Експерти пропонують також чітко розмежувати компетенцію правоохоронних органів, відповідальних за боротьбу з корупцією.

Крім цього, фахівці Європейської комісії рекомендують забезпечити виконання рекомендацій GRECO у сфері криміналізації корупції (сьогодні додаткових кроків вимагає реалізація рекомендацій I , II , і VII GRECO , наданих Україні за результатами Третього раунду оцінювання).З цією метою законопроектом передбачені зміни до Кримінального кодексу України в частині поширення юрисдикції України на іноземців та осіб без громадянства, які вчинили у співучасті з посадовими особами, які є громадянами України, злочини, пов'язані з активним і пасивним хабарництвом, зловживанням впливом; також законодателньой ініціативою пропонуються доповнення об'єктивної сторони всіх злочинів цієї категорії елементом "обіцянку" , поширення положень про відповідальність за активну і пасивну форми підкупу осіб, які працюють у будь-якій якості в підприємствах, установах, організаціях приватного сектору.

Зараз ви читаєте новину «У Раду внесено урядовий законопроект про боротьбу з корупцією по-європейськи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути