четвер, 15 квітня 2021 13:25

У Раді заговорили про відставку міністра фінансів Марченка - ЗМІ

У Раді заговорили про відставку міністра фінансів Марченка - ЗМІ
Міністр фінансів Сергій Марченко. Фото: Економічна правда

Парламент найближчим часом може знову повернутися до розгляду питання про відставку міністра фінансів Сергія Марченка.

Про це повідомляє видання "УНН" з посиланням на оточення глави виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі, а також на джерела в комітеті Верховної Ради з питань фінансів.

Як пише видання, до міністра накопичилося багато питань як з боку представників влади, так і з боку експертів. Зокрема, йому закидають причетність до сумнівних кадрових призначень на митниці і в податкових органах, можлива підтримка схем зі "скрутки" податку на додану вартість, відсутність ефективної боротьби з контрабандою та тіньовими потоками на митниці.

Журналісти нагадують, що Марченко і раніше був помічений в сумнівних схемах. Зокрема, йому приписували причетність до розробки спеціальних умов для роботи "Української національної лотереї", до якої був причетний екс-народний депутат Олександр Третьяков.

Однак найбільш серйозні претензії до міністра стосуються його кадрових призначень і діяльності в податкових і митних органах. Зокрема, експерти видання стверджують, що Марченко пролобіював (незважаючи на формальний конкурс) призначення на посаду голови ДФС чиновника часів Януковича Олексія Любченка, який ніяк не сприяв зниженню обсягів "скруток" ПДВ, будучи в статусі в. о., за що обох вимагав звільнити нардеп Олександр Дубінський.

Що стосується митниці, то спочатку її тимчасово очолив Ігор Муратов, до якого Марченко приставив в якості заступника "свою" людину Андрія Павловського, екс-заступника директора одного з департаментів Мінфіну. Саакашвілі в ЗМІ заявляв про те, що Марченко "шантажує" своєю відставкою прем'єра Дениса Шмигаля, щоб продавити на посаду глави митниці свою людину.

У серпні 2020 року Павловський змінив Муратова і став в. о. глави митниці. Відразу після його призначення у ЗМІ був опублікований список кандидатур, які той подав на узгодження Марченку в якості нових начальників місцевих митниць. На думку експертів, за цим списком чітко видно руку впливового в відомстві Геннадія Романенка. Згодом це ж прізвище під час однієї із зустрічей з Марченком прямо називав Саакашвілі.

Найяскравішим зі списку стало призначення на Одеську митницю колишнього чиновника часів Януковича Дениса Пудрика, який підпадав під умови люстрації. Марченко заявляв, що його професійні якості Пудрика влаштовують. Інше ж призначення, коли начальник Київської міської митниці ДФС Сергій Слічко призначив Сергія Осипова на посаду заступника голови одного з відділень - міністр просто знехтував.

Восени 2020 року через сумнівні кадрових рішень в парламенті почали говорити про відставку Марченко. Йому закидали, що він вчасно не запустив реформи митниці і податкової служби, багатомільярдні скручування ПДВ, контрабанда і дірки на митниці залишилися. Сам міністр навіть не намагався це заперечувати.

Видання вважає, що питання про відставку міністра знову актуальне. "Санкції РНБО за контрабанду, відсторонення більше сотні митників, а також готується засідання ради на тему конвертаційних центрів найближчим часом точно вкажуть вектор ключової уваги для правоохоронних органів і політичної відповідальності міністра. Адже якщо не Марченко - то хто тоді повинен відповідати за багатомільярдні потоки, які щомісяця втрачає український бюджет в умовах пандемії і гарячої фази війни з Росією?", - задаються питанням журналісти.

Зараз ви читаєте новину «У Раді заговорили про відставку міністра фінансів Марченка - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути