вівторок, 01 вересня 2020 11:45

У Раді заговорили про державну зраду і ТСК у справі вагнерівців

У Раді заговорили про державну зраду і ТСК у справі вагнерівців
Необхідно розібратися, що сталося в Офісі президента, кажуть у парламенті

У Верховній Раді ініціюють створення тимчасової слідчої комісії для розслідування ймовірного зриву операції затримання українськими спецлужбами бойовиків російської ПВК Вагнера і чи була державна зрада. Про це заявили у фракції "Голосу" у вівторок.

"Нещодавно українські засоби масової інформації оприлюднили повідомлення про можливу причетність наших спецслужб до затримання в Мінську членів так званого підрозділу ПВК Вагнера. При чому, за версією журналістів, метою спецоперації мало бути не затримання росіян у Білорусі, а переправлення їх на нашу територію для арешту й суду. Однак унаслідок дій окремих посадових осіб начебто відбувся зрив цієї спецоперації.

Це дуже серйозне звинувачення. Існування таких неспростованих повідомлень завдає шкоди іміджу нашої держави, створює ризики національній безпеці і не може залишатися без належного реагування", - заявив народний депутат, секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дезінформація - Єрмак прокоментував звинувачення у зраді

Представники влади вже надали формальні заперечення, однак їхній зміст відверто не адекватний рівню звинувачень, каже парламентарій.

"Слід сказати, що в нас викликає багато запитань як позиція влади, так і низка деталей у версії журналістів.

Із цим усім необхідно розібратися. Суспільство повинно отримати чітку відповідь: що сталось у Мінську, що сталося в Офісі президента? Чи була державна зрада? І якщо була, то хто зрадник?

Тому ми ініціюємо створення тимчасової слідчої комісії для розслідування оприлюднених фактів. У межах ТСК народні депутати України зможуть встановити істину, ліквідувати загрози та поінформувати українське суспільство. Закликаю колег з інших фракцій долучатися до формування цієї комісії", — сказав нардеп.

Раніше головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов повідомив із посиланням на власні джерела, що ГУР Міноборони, СБУ та департамент з військових злочинів Офісу генпрокурора проводили спецоперацію з розшуку та затримання бойовиків, імовірно, причетних до збиття Boeing рейсу МН-17, Іл-76 під Луганським аеропортом, АН-26 близько Луганська.

24 липня заступник голови Служби безпеки України Руслан Баранецький та начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба доповіли про проведення фінальної стадії операції в Офісі президента. Після чого операцію буцімто відклали на кілька днів – аби її проведення не завадило обміну полоненими та початку перемир'я на Донбасі.

Однак напередодні рейсу, 29 липня, спецслужби Білорусі затримали всю групу. За два дні Офіс генпрокурора України направив до Білорусі прохання про екстрадиційний арешт затриманих. Відповіді Україна не отримала. Згодом усіх затриманих Білорусь передала Росії. За версією Бутусова, зрив спецоперації міг статися через витік інформації з Офісу президента, через що тодішній керівник ГУР Василь Бурба нібито вимагав перевірити на поліграфі всіх, хто знав про проведення операції.

18 серпня голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов назвав ці події спецоперацією російських спецслужб.

14 серпня стало відомо, що Білорусь передала Російській Федерації 32 бойовиків Вагнера, яких затримали 29 липня.

Секретар РНБО України Олексій Данілов назвав видавання білоруською владою бойовиків до Росії недружнім кроком щодо України, який негативно позначиться на відносинах 2 держав.

Президент України Володимир Зеленський назвав видавання вагнерівців Росії несправедливим рішенням, наслідки якого будуть трагічними.

Зараз ви читаєте новину «У Раді заговорили про державну зраду і ТСК у справі вагнерівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути