Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2019 19:48

У Раді розказали, чому Зеленському не вдасться позбутися Луценка

У Раді розказали, чому Зеленському не вдасться позбутися Луценка
Генпрокурор Юрій Луценко залишиться на посаді до початку роботи Верховної Ради нового скликання, вважає народний депутат Віктор Чумак. Фото: hyser.com.ua

Без власної волі генпрокурора Юрія Луценка сьогодні звільнити не можна. Відсутність юридичної освіти не є підставою для відставки. Усунути його з посади у законний спосіб можна тільки з ініціативи Верховної Ради. Але там немає для цього необхідної кількості голосів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів народний депутат Віктор Чумак.
Так прокоментував подання президента Володимира Зеленського на звільнення генпрокурора.

"Я підтримую відставку Луценка. Уже збирав підписи у парламенті для його звільнення. Але за тим формулюванням, яке подає президент, усунення з посади генпрокурора не передбачене законом про прокуратуру. Більшість так звана дасть відповідь Зеленському: "Вибачте, ви знову не читаєте закон". Проблема в тому, що всі очікують - Зеленський прибере Луценка. А Луценко не хоче прибиратися. В Зеленського ж нема на це законних підстав. А йому треба виглядати якось перед виборцями. От він і подає. Люди ж не будуть читати закон про прокуратуру. Скажуть: "От знову ця погана Верховна Рада не може прибрати навіть Луценка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася реакція Луценка на подання Зеленського

Ініціювати відставку генпрокурора може парламент або дисциплінарна комісії прокурорів, каже народний депутат. До цього звернення у комісію парламентаріїв не дали результату.

"Ми зверталися до дисциплінарної комісії щодо роботи Луценка. Там відповідають, що не можуть розглядати ці подання. Хоча розглядають роботу будь-якого прокурора, а генпрокурор є частиною всієї прокуратури. Виконує й прокурорські функції. Луценка треба притягати до кримінальної відповідальності - за розголошення таємниць слідства, за зустрічі з фігурантами, за злив матеріалів", - говорить нардеп.

Нинішній склад Верховної Ради не зацікавлений у відставці генпрокурора:
"Народні депутати сидять і думають, щоб їх не чіпала Генпрокуратура за їхні зв'язки, за бізнеси. Це більше 300 людей. Тому Луценко працює досі.
Українська прокуратура - це інструмент політичних розправ і бізнесових тисків. Вона за 27 років не була елементом справедливості і законності. Це вирішити можна тільки політичною волею. Нормальний президент може призначити нормального генпрокурора. Коли приходять команди і хочуть щось змінити, а не сісти на місце старих і знову доїти державу.
Парламенту не треба звільняти Луценка. Сьогодні він острівець стабільності для того, щоб наступний генпрокурор не почав проти них кримінальні справи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському та Вакарчуку світить коаліція, а "ветеранам" Ради - політичний цвинтар

Президент Володимир Зеленський підписав подання на звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. Документ передали у Верховну Раду 11 червня. Там мають вирішити, чи розглядати подання.
Юрій Луценко став генеральним прокурором 12 травня 2016-го. Його кандидатуру на затвердження парламенту виніс президент Петро Порошенко. Перед призначенням народні депутати внесли зміни до закону про прокуратуру. За ними стати керівником ГПУ може українець без юридичної освіти. Згідно зі статтею 42 закону "Про прокуратуру", президент може звільнити генпрокурора за згодою Верховної Ради у кількох випадках. Перший - у зв'язку з поданням заяви про дострокове припинення повноважень за власним бажанням. Другий - на підставі подання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів або Вищої ради правосуддя. Третій - в разі наявності заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини.

Зараз ви читаєте новину «У Раді розказали, чому Зеленському не вдасться позбутися Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути