Ексклюзиви
субота, 31 жовтня 2020 21:55

У Раді Європи розкритикували законопроєкт Зеленского щодо КСУ

У Раді Європи розкритикували законопроєкт Зеленского щодо КСУ

У Раді Європи назвали законопроект президента Володимира Зеленського щодо припинення повноважень суддів КСУ - грубим порушенням.

Про це йдеться в листі на адресу голови Верховної Ради Дмитра Разумкова від голів органів Ради Європи - Венеційської комісії та Групи держав проти корупції (GRECO), який поширила голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Єлизавета Ясько на сторінці у Facebook.

"Припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції та фундаментального принципу поділу влади. Порушення Конституції, навіть якщо існує безперечно поважна причина, не може призвести до культури конституціоналізму та поваги верховенства права", - йдеться в листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник президента в КСУ пояснив мету законопроєкту Зеленського

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо та голова GRECO Марін Мрчела наголошують, що розуміють серйозність виклику й не недооцінюють потребу в своєчасних, твердих та рішучих діях. Вони закликали врахувати несприятливі та довгострокові наслідки для України після можливого поспішного рішення про звільнення суддів.

"Ми закликаємо вас вивчити можливі альтернативні способи забезпечення боротьби проти корупції у відповідності до міжнародних стандартів", - зазначили автори листа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, що спонукало КСУ ухвалити рішення у рекордні строки

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про відновлення довіри до конституційного судочинства", яким пропонується визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є "нікчемним" (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Крім того, передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним згаданого рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.

У пояснювальній записці вказується, що законопроєкт розроблено з метою забезпечення дотримання конституційного ладу в Україні та недопущення узурпації влади суддями Конституційного Суду. Законопроєкт визнано Президентом як невідкладний.

Зараз ви читаєте новину «У Раді Європи розкритикували законопроєкт Зеленского щодо КСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути