вівторок, 29 березня 2022 18:40

Спецтема: Війна Росії проти України

"У Путіна є причина шукати перемир'я" – чому Росія заговорила про успіхи в переговорах

"У Путіна є причина шукати перемир'я" – чому Росія заговорила про успіхи в переговорах
Російська тактика полягає в тому, щоб зберегти можливість відновлення бойових дій у будь-який момент, наголошує Олександр Сушко. Фото: фонд "Відродження"

Російській Федерації перемир'я потрібне, щоб підтягнути свої війська та техніку з Півночі на Схід. У нинішній ситуації президент РФ Володимир Путін не піде на замороження конфлікту. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Сушко, директор Центру миру, конверсій та зовнішньої політики.

"Це маневрування з російської сторони. Вони розуміють, що ті результати, яких Росія досягла в Україні, дуже відрізняються від їх планів. Але Кремль не готовий визнавати свою невдачу. Тому хочуть досягнути таких рішень, щоб надалі мати можливість маневрування. Їм потрібен час для поповнення запасів, ротації, постачання зброї та палива. Це ризиковані речі. Перемир'я може бути прологом до наступної фази війни", – говорить Сушко.

Російська тактика полягає в тому, щоб зберегти можливість відновлення бойових дій у будь-який момент, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія хоче приєднати так звані Л/ДНР, щоб показати хоч якусь перемогу" – політолог

"Особливо, враховуючи, що у них є розтягнуті ресурси, які вони можуть підтягнути. Ключова дилема моменту – коли і на яких умовах зроблять паузу і хто нею зможе краще скористатися. Росіяни зацікавлені у перемир'ї на Півночі навколо Києва та Чернігова, тому що їм потрібні додаткові війська для Сходу. Цей напрямок вони оголосили пріоритетом, але там не вистачає військ. Тому готові обміняти певне затишшя на Півночі на вивільнення ресурсів та військ на посилення східного флангу", – пояснює Сушко.

Росія також хоче продемонструвати, що вона нібито шукає мирного рішення, говорить експерт.

"Але це рішення їм потрібне, щоб можна було поповнити свої ресурси і резерви. Ті речі, про які йдеться, нічого суттєвого не дають Путіну. Тому я не вірю, що він у цих умовах піде на заморожування ситуації. Це буде важко продати російському споживачу як перемогу", – каже Сушко.

У російській Держдумі стверджують, що "підсумки російсько-українських переговорів – це серйозна заявка на те, що "спецоперація" близька до завершення". Переговори між Україною та Росією відбулися 29 березня у турецькому Стамбулі.

Перші три раунди переговорів української та російської делегацій відбулися очно на території Білорусі - 28 лютого, 3 березня та 7 березня. Згодом делегації працювали над пропозиціями щодо миру у форматі відеозв'язку.

Зараз ви читаєте новину «"У Путіна є причина шукати перемир'я" – чому Росія заговорила про успіхи в переговорах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути