субота, 15 січня 2011 19:00

У ПР бояться, що слідом за Данилишиним до Чехії поїдуть інші

У ПР бояться, що слідом за Данилишиним до Чехії поїдуть інші

Партію регіонів здивувало рішення Чехії про надання екс-міністру економіки Бодану Данилишину політичного притулку.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав "регіонал" і перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник.

"Виникло відразу декілька питань. По-перше. У рішенні пишуть про умови, які створилися в Україні щодо захисту прав громадян. Вони визнали, що є порушення таких прав. Але послалися на дуже цікаві рішення: висновки Держдепартаменту США про стан справ з правами людини в Україні за 2009 рік, висновки "Freedom House " за 2009-й та висновки їхнього міністерства за той-таки рік. Тобто, за базу вони взяли рік, коли президентом був Ющенко, а прем'єром - Тимошенко. Тобто, виявляється, такі умови були ще у 2009 році!", - обурився народний депутат.

По-друге, зауважив Олійник, вони припускають, що Данилишина в нас можуть переслідувати за політичну позицію та діяльність.

"Так от, я такого політика як Данилишин не знаю! Бо позиція - це точка зору. Якщо промоніторити всі медіа, стане ясно, що ніколи він такої позиції не висловлював. Я визнаю, що він фахова людина, але ніякого стосунку до політики не має. Якби це стосувалось Луценка, я б сказав так, гостро критикував владу. Гостро говорив про свою позицію тощо. Але Данилишин - ні", - наголосив парламентарій.

Олійник бачить у цьому випадку упереджений підхід до справи. За його словами, треба просто надати відкриту інформацію. Дати чеській стороні змогу ознайомитись з фактичними матеріалами справи, щоб вони могли сюди надіслати представників.

"Ідеться про правопорушення, і треба йти до суду. Якщо Україна буде діяти відкрито, ми зможемо довести європейцям свою правоту. Ми не повинні сприймати будь-який європейський документ як якусь святиню. Можна організувати відкритий суд, де свідчитимуть люди, всі все бачитимуть. Люди обкрадали державу, а ми маємо говорити, що вони недоторканні. Тоді треба скласти список, сказати, що це політики, вони можуть робити що завгодно, але їх не можна притягати до відповідальності", - зазначив "регіонал".

Олійник додав, якщо Чехія діятиме так і надалі, то туди поїдуть усі ті, хто вважає, що проти них можуть бути порушені справи.

Раніше міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг висловив сподівання, що надання політичного притулку Богдану Данилишину не погіршить відносин між Прагою та Києвом.

Відзначимо, що насправді організація "Freedom House" зробила свої висновки не щодо 2009-го, як сказав Володимир Олійник, а щодо 2010 року. У той час президентом вже був Віктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «У ПР бояться, що слідом за Данилишиним до Чехії поїдуть інші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

190

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути