Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2012 13:22

У Партії регіонів не виключають, що через російський газ Україна звернеться до Стокгольму

У Партії регіонів не виключають, що через російський газ Україна звернеться до Стокгольму

Якщо Росія не погодиться переглянути газові контракти 2009 року, то Україна буде змушена звернутись до Стокгольмського суду.

Про це на прес-конференції заявила народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська, передає кореспондент Gazeta.ua.

"За останній рік багато європейських компаній пішли з позовами до "Газпрому" щодо змін умов контрактів. Світова економічна криза і зміна цін на нафту, мазут та газ дають їм таку змогу. У нас контракти підписані на неринкових умовах, тому українська влада має право піти до Стокгольму", - вважає Богословська.

За словами регіоналки, насамперед буде переглядатись пункт про обсяги постачання газу з Росії.

"Те, що Тимошенко підписала контракт, в якому зазначено, що Україна зобов'язана закуповувати 52 млрд куб газу - це ще одна ланка зради національних інтересів. Ця цифра перекреслює спроби влади провести національну програму енергозбереження. Нам не потрібно такого обсягу", - сказала Богословська.

"Якщо не зможемо піти від цієї позиції в контракті, ми змушені будемо з часом закрити власний видобуток газу", - пояснила регіоналка.

Також Богословська відзначила, що у газових контрактах немає гарантії транзиту газу територією України з боку Росії.

"Тобто українська ГТС не має гарантії транзиту газу. Контракт не передбачає обов'язків Росії забезпечити будь-який обсяг транзиту. Завтра Росія скаже, що ми не будемо транзитувати через вашу територію, і ми не зможемо нічого заперечити. Тому тільки якщо перемовини на міжнародному рівні будуть йти за процедурою, встановленою законом, тоді ми зможемо убезпечити і Україну, і владу від помилок чи афер безвідповідальних осіб", - підсумувала Богословська.

Зараз ви читаєте новину «У Партії регіонів не виключають, що через російський газ Україна звернеться до Стокгольму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути