середа, 21 листопада 2012 12:55

У парламенті з міністрів залишуться працювати Балога і Порошенко - експерт

У парламенті з міністрів залишуться працювати Балога і Порошенко - експерт
Олексій Гарань: міністри-"регіонали" можуть повернутися до Кабміну. Фото: lb.ua

Рішення щодо складу Кабміну буде приймати особисто Віктор Янукович,а  парламент потрібен тільки для призначення прем'єра.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт, професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань.

Коментуючи інформацію про те, що нібито вісім урядовців, які балотувалися до Верховної Ради написали заяви про відставку з Кабінету міністрів, експерт підкреслив:

"Я думаю, що насправді вони подали ці заяви як формальність і невідомо ще, чи президент їх прийме. Може бути і такий варіант — частина з них таки прийме депутатський мандат, а потім президент їх знову призначить на посади міністрів".

Найбільш імовірно, на його думку, що працювати в парламенті залишаться Петро Порошенко та Віктор Балога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економічна криза стане причиною глобальних змін в уряді — Фесенко

"А от стосовно міністрів-"регіоналів", то тут все залежатиме від того, яке рішення буде приймати президент, - підкреслив Гарань. - Бо, на жаль, наша нинішня модель, яка існує зараз згідно з Конституцією, фактично не передбачає ані парламентської відповідальності уряду, ані участі парламенту у формуванні уряду. Навіть парламентські вибори не означають, що уряд має бути сформовано відповідно до результатів парламентських виборів. Я думаю, що в цьому полягає величезний мінус. У цій редакції також відсутнє і поняття більшості".

Єдине для чого потрібен парламент, за словами експерта, щоби ситуативно затвердити прем'єр-міністра.

"Далі Рада не бере жодної участі у формуванні уряду. Все це визначається президентом і так само саме президент може знімати міністрів. Тому подання таких заяв є більше технічним моментом, яке буде свідчити про певну боротьбу інтересів всередині самої Партії регіонів навколо президента. Але, на жаль, це не має нічого спільного з політичною відповідальністю уряду", - наголосив Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балога вважає, що в Кабміні назріли кадрові зміни

Водночас, він підкреслив, що зараз важко передбачити, наскільки може змінитися склад уряду. Також поки не буде вирішуватися і питання щодо прем'єра.

"Навряд чи в перші дні роботи парламенту буде це питання вирішуватися, чи відбудуться зміни прем'єр-міністра. Бо для того, щоби затвердити прем'єр-міністра, необхідно, аби в парламенті було 226 голосів. Поки що такої чіткої більшості немає. Януковичу очевидно, що якщо він захоче змінити Азарова на Арбузова, наприклад, йому потрібні голоси. Як тільки він їх матиме, тоді він може без ризику змінити Азарова", - підкреслив Гарань.

Як повідомлялося раніше, до парламенту пройшли 8 з 18 членів уряду. За інформацію ЗМІ, у відставку подали Микола Азаров, Сергій Тігіпко, Борис Колесніков, Дмитро Табачник, Анатолій Близнюк, Олександр Лавринович, Петро Порошенко та Віктор Балога. Вочра Балога вже навіть попрощався зі співробітникам МНС у зв'язку з обранням його народним депутатом.

Зараз ви читаєте новину «У парламенті з міністрів залишуться працювати Балога і Порошенко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути