Ексклюзиви
четвер, 04 липня 2024 23:41

У НАТО шукають компроміс для України

У НАТО шукають компроміс для України
eastnews.ua

Нові обіцянки для Києва перед самітом Альянсу є замінниками повноправного членства. Чого нам очікувати від зустрічі 9-11 липня,-розбиралася Gazeta.ua.

Прискорення замість запрошення

Україна матиме свою конкретику, котрої так прагне, заявили у США за 5 днів до початку ювілейного саміту НАТО. За словами помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Дугласа Джонса, офіційному Києву будуть запропоновані "конкретні кроки", спрямовані на прискорення членства у НАТО. Він каже, що вступ нашої країни до Альянсу буде зафіксований як мета у підсумковій декларації саміту, однак формулювання ще узгоджуються.

М'яко кажучи, це не зовсім те, чого прагнули в Україні, хоча прискорений шлях до членства у НАТО краще, ніж абстрактні формулювання. На сьогодні очевидно, що запрошення до Альянсу стало би потужним контраргументом проти Путіна як на полі бою, так і на дипломатичному рівні. Адже основна оголошена ним мета так званої "СВО" - не допустити розширення НАТО на Схід.

Усе самі

Натомість союзники зосередяться на підтримці спроможностей України захищати себе та давати відсіч Росії. Як зазначив Джонс, на саміті НАТО у Вашингтоні обговорюватимуть подальшу допомогу задля стримування Росії.

Перші "ластівки" уже є. Крім анонсованого міністром оборони США Ллойдом Остіном пакету допомоги у 2,3 мільярда доларів, 3 липня Білий дім заявив про виділення артснарядів та ракет-перехоплювачів на суму 150 мільйонів доларів США. На додачу, при незмінній позиції Сполучених Штатів щодо дальності застосування Україною американської зброї, обмеження тепер не стосується законних цілей у Криму. Про це заявив на брифінгу речник Пентагону Патрік Райдер.

Потреби і виконання

У Києві від таких акцентів не у захваті. Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Bloomberg, коментуючи ситуацію на фронті, заявив: "Воля є, а інструменти ще не прийшли… Це найбільша трагедія цієї війни, що між ухваленням рішень і реальним фактом (постачання, - Gazeta.ua) ми довго, довго, довго очікуємо".

У західних ЗМІ вже з'являлися натяки на літній контрнаступ. Альтернативою було б запрошення України до НАТО, що стало б і "потужним знаком - Путіна ніхто не боїться", пояснив Зеленський. Отже, Альянс, за великим рахунком, залишає Україні єдиний варіант - битися й перемагати. Адже, якби запрошення до членства, наприклад, за прискореною процедурою, було на найближчому саміті НАТО, воно б перекреслило основну публічно озвучену Путіним мету так званої "СВО" - запобігти розширенню Альянсу на схід. Тобто, стратегічна ціль війни для Кремля була б втрачена, а війна для російської сторони остаточно стала б безглуздям.

Пастки на шляху

Натомість союзники обґрунтовують свою позицію не військовими міркуваннями, а - суто цивільними.

Перший - корупція. У The Telegraph з посиланням на анонімного чиновника з Держдепартаменту США стверджують, що Альянс і Байден особисто не хочуть вдаватися стосовно України до конкретики через високий рівень корупції. Від офіційного Києва очікують кроків по її зменшенню, а вже тоді обговорювати перспективи членства більш предметно. Причому про потребу боротися з корупцією нібито буде сказано у підсумковому комюніке саміту. Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак зазначав, що проблема корупції в Україні занадто "масштабується".

Другий - помилковість оцінок ходу думок Путіна.

Видання Politico оприлюднило відкритий лист від більш ніж 60 експертів зі зверненням до НАТО не запрошувати Україну до Альянсу. На думку співавторів документа, навіть публічні дискусії про членство нашої країни є мотивацією для кремлівського диктатора не припиняти, а посилювати бойові дії. Виклики, пов'язані з країною-агресоркою, можна розв'язати й без членства України у НАТО.

Путін затяг Альянс у пастку, бо будь-який рух щодо України, як і його відсутність, "буде проклятий", стверджується у публікації.

Напівтони й без різких рухів

Є сигнали, що Альянс просить Зеленського не бути занадто різким у риториці на адресу НАТО, розповів політолог Олександр Мусієнко. Частковою компенсацією буде розширення можливостей застосування західної зброї.

На його думку, "готується громадська думка та думка західного істеблішменту до того, що треба зробити наступний крок і дати право Україні бити ще глибше по території Росії. У США ще є козир у рукаві - бойові літаки та далекобійні ракети", котрі, вірогідно, можуть бути з часом надані нашій країні. Для НАТО складною є задача, як при зближенні з Україною уникнути застосування 5 статті Статуту Альянсу, у якій йдеться про те, що напад на одну країну вважатиметься нападом на всіх і треба давати спільну відсіч і допомогу. Тому у Вашингтоні, вважає Мусієнко, не варто очікувати суттєвого зрушення, крім посилення підтримки.

Можливо, ми робимо недостатньо для викорінення корупції, але це навряд чи вагомий аргумент для незапрошення до НАТО, вважає експосол України в США Олег Шамшур. Експерт звертає увагу на невизначеність щодо завершення війни - чинник впливає і на конкретику по Україні.

"Треба розуміти, що ключ до цієї проблеми (вступу до Альянсу, - Gazeta.ua) лежить у Вашингтоні", - переконаний він.

Умови для членства

Але Альянс, очікується, створить нову структуру - координаційний штаб з базуванням у Вісбадені та у Києві. Це позитивний сигнал, підкреслив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов. Причому на саміті НАТО буде ухвалене рішення про допомогу Україні вже від Альянсу, а не від окремих країн.

"Це не благодійність, бо Україна воює на східному фланзі НАТО, - зазначив експерт. - Україна, зі свого боку, виставила ще у травні свою "дорожню карту". Там було запрошення до початку переговорів. І нині це вже відповідь членів НАТО".

Не варто забувати й про Угорщину, котра як член НАТО домоглася від Столтенберга неучасті у підтримці України.

"Уже позитив, що вона не блокуватиме. Подивимося, як це працюватиме", - вважає Попов.

Експерт наголосив, що на саміті у Вашингтоні обговорюватиметься за яких, власне, умов Україну можуть запросити до НАТО. Тому він важливий для членства, навіть якщо і не буде офіційного запрошення.

Вірогідно, саме на таких очікуваннях базується оптимізм Андрія Єрмака, котрий написав у своєму офіційному пабліку: "Для нас важливо, щоб результати саміту НАТО у Вашингтоні були потужними для України, щоб вони зміцнювали нашу обороноздатність і давали нам все необхідне для того, щоб рухатися вперед, до справедливого миру та припинення війни".

Зараз ви читаєте новину «У НАТО шукають компроміс для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути