Ексклюзиви
неділя, 28 серпня 2011 15:53

У наступному парламенті "регіонали" знову будуть купувати готових депутатів

У наступному парламенті "регіонали" знову будуть купувати готових депутатів

Регіонали не зможуть самостійно досягти 226 депутатів, але це їм не завадить "докупити" необхідну кількість голосів.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Андрій Самброс, голова Харківської обласної організації ВМГО "Спілка молодих політологів Укрїни".

Хто може конкурувати з Партією регіонів на сході України?

Ніхто. І ще дуже довго ніхто не зможе конкурувати з ПР на сході України. Адже цій партії вдалося вибудувати правильну стратегію горизонтального розповсюдження. ПР і східний регіон України завдяки роботі політтехнологів, існуванню SKM, футбольному клубу "Шахтар" і багатьом іншим речам сприймається українцями як одне ціле. Багато в чому політична ідентифікація громадян сходу Україні проходить під біло-блакитним прапором.

Скажімо так, коли ПР помре, як помирають всі політичні проекти в Україні, ділові люди східного регіону створять нову політичну силу, яка буде символічним наступником ПР.

В Україні можлива побудова однопартійної політичної системи?

Так, це реально. Для цього потрібна політична воля, жорсткість керівництва держави і нездатність українського суспільства чітко доводити свої вимоги до кабінетів влади. Єдине, що може перешкодити цим сценаріям - жорстка реакція суспільства на цинічне захоплення влади. Зрозуміло, що цим народним невдоволенням скористаються люди, які не відрізняються від сьогоднішнього керівництва країни. Ця ситуація загрожує політичними кризами, однак, постійна загроза політичної нестабільності - справедлива плата за стабільний розвиток суспільства.

Зараз ПР, яка втрачає свій електорат (що цілком закономірно для політичної сили при владі) зможе створити фактично однопартійну систему лише завдяки різним прийомам: починаючи від змін виборчого законодавства і використання адмінресурсу, до банальної купівлі голосів і фальсифікацій.

Звичайно, регіонали не зможуть самостійно досягти 226 депутатів, але це їм не завадить докупити вже готових депутатів у парламенті. Так як "коаліції" вже не існує, їм достатньо зберегти свої позиції до виборів. Перебіжчики заповнять незаповнену нішу. КПУ буде підтримувати ПР завжди, НП в наступний парламент не пройде і її послуги регіоналам не знадобляться. Можливо, Литвин через кілька місяців сам стане частиною ПР (за сценарієм Сергія Тігіпка).

Чи можливе створення регіональних політичних проектів на Слобожанщині чи Донбасі не в форматі Партії регіонів?

Тільки частково. У Донецьку і Луганську - ні, в силу очевидних факторів (повної монополізації політичного ринку комуністами і ПР). У Харкові, в принципі, побудова подібного місцевого проекту-партії вже починалася кілька разів. Так, Арсен Аваков і Олександр Фельдман мали певні види на створення регіональних політичних проектів під місцеві вибори 2010 року. Але після того як вони порахували, скільки це буде коштувати, вони вирішили відмовитися від цієї затії. Крім того, їх переміщення на політичній карті (спочатку перехід Фельдмана до лав близьких ПР, а потім перехід Авакова в БЮТ) розставив всі точи над "і". Можна з упевненістю сказати, що нова регіональна політична сила на Слобожанщині буде успішною. Для цього є все: фахівці, ідеї і навіть, наскільки я знаю, бізнес-плани. Немає тільки одного - незалежного джерела фінансування, яке б забезпечувало тільки один, свій "політичний проект". Таким спонсором нової партії на Харківщині міг би стати Олесандр Ярославський, але він не дуже цікавиться політичними командами. Значний потенціал мають нові регіональні політичні проекти в Дніпропетровську.

Зараз ви читаєте новину «У наступному парламенті "регіонали" знову будуть купувати готових депутатів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути