Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 07:54

У нас є всі підстави шантажувати "Газпром" - Турчинов

У нас є всі підстави шантажувати "Газпром" - Турчинов
Перший віце-прем"єр Олександр Турчинов заявляє, що російський "Газпром" з грудня 2007 року не сплачує за транзит російського газу територією України.

Про це він сказав в ефірі "1+1", коментуючи газовий конфлікт між Україною та Росією.

"На відміну від наших російських колег, які, на жаль, підтримують своїх же посередників, Україна не шантажує російський "Газпром". Хоча є для цього підстави", - сказав Турчинов.

"З грудня місяця російський "Газпром" ні копійки не перерахував "Нафтогазу" за забезпечення транзиту російського газу. Але ж ви не чули, щоб "Нафтогаз" сказав: якщо до 5 березня не будуть проведені розрахунки, ми перекриваємо вам газ?", - додав він.

Турчинов також зазначив, що у газове питання політизується російською стороною.

"На жаль, політична доцільність, формула тиснути або залишити корупцію в Україні, змушує наших опонентів переходити до шантажу", - сказав він.

При цьому Турчинов зазначив, що Україна готова запросити до України міжнародних експертів для вивчення газової проблеми.

"Ми запрошуємо міжнародних експертів, щоб вони подивилися, як Україна розраховується за газ і чому російський "Газпром" не платить за транзит. Ми готові показати всі платіжні документи, продемонструвати всі позиції України – баланси газу, які споживаються в Україні", - сказав він.

Водночас Турчинов вкотре запевнив, що "Нафтогаз" розплатився з газовими боргами за 2007 рік.

"Нафтогаз" за підтримки уряду своєчасно перерахував гроші, повністю закривши питання газу, які ми отримали у спадок від наших попередників. Було виставлено 5,2 мільярди (боргу). Вони майже закриті. Крім 414 мільйонів, які не визнає "Нафтогаз" у зв"язку з тим, що це не просто посередницькі, а шахрайські схеми, коли газ 2006 року хотіли закрити за цінами 2007-го", - сказав він.

"Ми по боргах 2007-го року розрахувались. "Нафтогаз" за підтримки уряду готовий розрахуватися за поточне споживання газу", - додав Турчинов.

Крім того, він запевнив, що скорочення постачань газу Росією не скажеться на українських споживачах.

"Ми забезпечимо українських споживачів необхідним обсягом блакитного палива", - сказав Турчинов, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «У нас є всі підстави шантажувати "Газпром" - Турчинов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути