середа, 23 вересня 2009 18:18

У мінфіні попередили про банкрутство деяких банків

У мінфіні попередили про банкрутство деяких банків

На сьогодні загрози банкрутства банківської системи України немає, проте є ризик банкрутства низки комерційних банків, вважає виконуючий обов"язки міністра фінансів України Ігор Уманський.

Про це він сказав, коментуючи зміст доповіді СОТ, де йдеться про можливі ризики дефолту банківської системи України.

"Я б не говорив, що є загроза банкрутства системи – є ризик банкрутства низки банків. Через кризу, а це певне очищення організму, пройдуть не всі банки, але система (банківська) пройде", - заявив Уманський. При цьому він визнав, що ситуація в банківській системі України достатньо складна.

"На жаль, зараз Шаповалов на лікарняному, Стельмаха немає... Загалом непроста ситуація як на ринку (фінансовому – ред.), так і в самому Нацбанку", - сказав Уманський.

Він підкреслив, що на сьогодні робота НБУ розглядається більше в політичній площині, ніж у фінансовій. "Це стабільності ринку не додає", - сказав Уманський.

Разом із тим він зазначив, що в умовах кризи ризик дефолту може з"явитися в банківській системі будь-якої країни.

"Є криза – є ризик. Наше завдання і Нацбанку його мінімізувати", - сказав Уманський.

Нагадаємо, сьогодні Financial Times з посиланням на доповідь Світової організації торгівлі (СОТ) написала, що загроза дефолтів банків у Казахстані та Україні створює ризик на світових фінансових ринках, а також у глобальній системі торгового кредитування.

Фахівці СОТ повідомляють, що брак ліквідності спостерігається зараз у Східній Європі, Африці, Центральній Америці, а також у низці країн Центральної і Південно-Східної Азії.

При цьому "особливу тривогу викликає ситуація в Казахстані і Україні, де зберігаються високі ризики і загроза системного дефолту банківського сектору, що матиме негативні наслідки для всієї світової торгівлі", наголошується в документі.

Значне подорожчання (на 5%) ставок за торговими кредитами, що відбулося внаслідок кризи, привело до різкого падіння обсягів світової торгівлі. У цих умовах, констатують експерти СОТ, "світова торгівля виявилася однією з головних жертв нинішніх економічних потрясінь".

З іншого боку, за оцінками фахівців цієї міжнародної організації, ситуація з торговими кредитами покращилася в країнах БРІК - Бразилії, Росії, Китаї та Індії. Хоча і в цих країнах дрібні банки все ще зазнають певних труднощів із готівкою.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У мінфіні попередили про банкрутство деяких банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути