пʼятниця, 04 травня 2012 03:31

У Лондоні пройшли вибори мера з новою системою голосування

У Лондоні пройшли вибори мера з новою системою голосування
Кандидат від опозиції Кен Лівінгстон. Фото: Guardian

Виборчі дільниці на виборах мера Лондона закрилися 3 травня о 10 вечора. Однак підрахунок голосів почнеться лише сьогодні вранці. Ім'я нового градоначальника стане відомо до вечора. 

Нинішні вибори мера столиці важливі, головним чином, тому, що переможець виборів вже цього літа виступить в ролі господаря лондонської Олімпіади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гвардійці королеви Великобританії почали відлік 100 днів до Олімпіади-2012

На крісло мера претендували сім кандидатів, проте лідерами передвиборної гонки були двоє - чинний мер Борис Джонсон і опозиціонер від лейбористів Кен Лівінгстон. 

На пост градоначальника претендують також Карлос Кортігліа з ультраправої Британської національної партії (BNP), кандидат-самовисуванець Шівон Беніта, представниця "зелених" Дженні Джонс і Лоуренс Уебб з Незалежної партії Великобританії. 

Вибори лондонського мера проходили за системою додаткового голосування, коли виборці голосують не за одного кандидата, а відзначають в бюлетені два варіанти вибору - в порядку переваги. І перший підрахунок проводиться тільки за відмітками "першої" або "головної" переваги - зовсім як в ході звичайного голосування. Якщо після цього жоден кандидат не набирає більше 50% голосів, то результати обох лідерів рахують знову - але вже за кількістю "других" переваг. Після чого результати двох підрахунків підсумовуються. 

Також цікавою особливістю є те, що виборці, які прийшли голосувати, не повинні показувати паспорт або інший документ, що засвідчує особистість. Досить назвати своє ім'я та адресу. Їх порівнюють із записом у регістрі і видають бюлетень. У країнах пострадянського простору, де великою проблемою є організація "каруселей", коли групи людей перевозять з однієї дільниці на іншу, де вони голосують за заздалегідь відомого кандидата, така довіра до виборців може здатися дивною. Однак для Великобританії це нормально.

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні пройшли вибори мера з новою системою голосування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути