вівторок, 21 серпня 2012 17:19

У Києві можуть зробити російську регіональною, якщо буде вказівка з Банкової - депутат

У Києві можуть зробити російську регіональною, якщо буде вказівка з Банкової - депутат
Тетяна Мєліхова сподівається, що влада не піде на введення регіональної мови у Києві. Фото: stolitsa.glavred.info

Влада напередодні виборів буде обачнішою і на введення російської мови як регіональної у Києві може не піти.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказала депутат Київради від БЮТ-"Батьківщини" Тетяна Мєліхова.

Вона розповіла, що фракція БЮТ-"Батьківщина" у Київраді подала заяву на секретаря Київради Галину Герегу щодо проведення позачергової сесії щодо двох питань: невведення "мовного" закону на території Києва і питання щодо висловлення недовіри президенту, звернення до новообраної Верховної Ради щодо імпічменту президенту Віктору Януковичу.

"Герега нібито була у відпустці і порозписувала цей документ на всі фракції, щоб вони розглянули і вирішили, чи погоджуються на проведенням позачергової сесії, чи ні. Зрозуміло, що є провладна більшість і тому говорити, що вони погодяться на проведення позачергової сесії з таким порядком денним, який ми пропонуємо, очікувати немає чого", - розповіла депутат Київради.

Мєліхова переконана, що якщо таке питання буде підніматися, то кияни на виборах врахують це. Адже багато хто із депутатів Київради балотується на парламентські вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацменшини влаштують Януковичу другу хвилю мовних скандалів

"В тому числі вони визначаться і по кандидатурі Гереги — чи треба такі представники, які не будуть відстоювати державну мову і чи потрібно голосувати за таких кандидатів", - пояснила вона.

Депутат сподівається, що все ж таки, Київраду не торкнеться те, щоби вводити у Києві регіональну мову. "Але це якщо питання розглядати з позиції людських нормальних стосунків. А якщо розглядати з позиції того, як Київраді скажуть на Банковій, то ситуація така, що можуть прийняти все що завгодно, якщо буде така вказівка", - наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська мова стала регіональною у Харкові

Мєліхова додала: "Ми вже маємо досвід, коли ліквідовували районні ради всупереч здорового глузду, чи хоча б думаючи про те, що треба спитати киян. Ніхто не спитав, а взяли і ліквідували. Тому питань тут може бути дуже багато. Все залежить від того, що вирішить влада".

"Влада напередодні виборів буде поводитися дуже виважено. Вони розуміють, що Київ — це не Луганськ і не Донецьк. І тому проштовхувати ще російську як регіональну у Києві вони, сподіваюся, не наважаться", - підкреслила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тернопільська облрада визнала "мовний" закон неконституційним

Крім того, за словами депутат Київради, у Києві зосереджена інтелігенція всієї України — громадські організації, творчі спілки, театри. Це все - дуже потужне лоббі, яке підтримує українську мову як одну державну на території всієї України, підкреслила Мєліхова, і тому супротив намагання ухвалити рішення про регіональну мову буде великим.

Зараз ви читаєте новину «У Києві можуть зробити російську регіональною, якщо буде вказівка з Банкової - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

163

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути