четвер, 27 жовтня 2022 09:50

Спецтема: Війна Росії проти України

У Європі є лідери, які не проти поразки України – Моравецький про підтримку ЗСУ

У Європі є лідери, які не проти поразки України – Моравецький про підтримку ЗСУ
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав найнадійніших партнерів України в Європі. Фото: 4studio.com.ua

Найнадійнішими партнерами України в Євросоюзі є країни "східного флангу" – від Фінляндії до держав Балтії. А також Чехія, Словаччина й Румунія.

Вони "відчувають загрозу від російського диктатора Володимира Путіна й чудово усвідомлюють небезпеку. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у коментарі польській газеті Fakt та німецькій Bild.

Однак, за його словами, деякі лідери ЄС воліли б, щоб "усе було по-старому".

Він позитивно оцінив конференцію з відновлення, реконструкції та модернізації України, що відбулася 25 жовтня. Але, на думку Моравецького, нині актуальніше інше питання ‒ "як Україні отримати достатньо зброї, щоб закінчити цю війну ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Моравецький висловився щодо фінансової допомоги Україні

"Добре говорити про майбутню підтримку, "плани Маршалла" тощо. Але сьогодні Україна перебуває під величезним тиском попри її нещодавні успіхи проти Росії. Тільки за останні два тижні на українські міста впало 360 ракет і безпілотників. Росіяни навмисне руйнують електростанції і тепломережі, хочуть, щоб українці взимку замерзли й голодували, тому допомога потрібна зараз. Україні потрібні гроші й зброя, а не "плани", – заявив Моравецький.

Він висловив думку, що деякі європейські лідери хотіли б, щоб "усе знову було по-старому". А для цього війну можна було б закінчити й поразкою України. Які це політики ‒ він не конкретизував. Але каже, що "тенденція помітна" в розмовах з колегами з ЄС.

"Система, яку Росія побудувала через постачання газу, окупається. Путін був схожий на торговця наркотиками, який роздає дешевий газ. Багатьом країнам важко обійтися без нього", – каже Моравецький.

За його словами, Німеччина як найбагатша країна Європи й один з найбільших експортерів зброї у світі, "могла б зробити набагато більше для захисту європейських цінностей", зокрема надавши ЗСУ сучасні танки й більше артилерії з боєприпасами.

За словами Моравецького, країни ЄС не мають "упускали з уваги страждання українців, більше зосередившись на тому, як самим пережити зиму".

Польща, Литва, Латвія та Естонія підготували власний проєкт нових санкцій проти РФ. Країні-агресорці хочуть заборонити співпрацю у галузі атомної енергетики, імпорт діамантів, експорт в РФ безпілотників усіх типів.

Україні потрібно допомагати воєнними засобами. Так нова прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні прокоментувала переговори між Україною і Росією.

Зараз ви читаєте новину «У Європі є лідери, які не проти поразки України – Моравецький про підтримку ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути