пʼятниця, 20 вересня 2013 08:58

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

У Європі наполягають на вирішенні "проблеми Тимошенко" до підписання Угоди - ЗМІ

У Європі наполягають на вирішенні "проблеми Тимошенко" до підписання Угоди - ЗМІ
Фото: hvylya.org

Шанси України на підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом без вирішення проблеми екс-прем'єра Юлії Тимошенко вкрай низькі.

Про це повідомляє Комерсант-Україна, посилаючись на свої джерела в колі представників країн-членів ЄС.

Зокрема, Німеччина не готова йти на поступки з даного питання. Як стверджують джерела видання, на початку вересня Рада Євросоюзу вже обговорювала можливість пом'якшити вимоги до України, але більшість його учасників висловилися проти цієї ідеї.

21 жовтня Рада Євросоюзу на рівні глав МЗС повиненні прийняти рішення про можливість підписання угоди про асоціацію з Україною. Якщо до цього часу українська влада не виступить з ініціативою про звільнення Тимошенко, частина міністрів не підтримає підписання, запевнили видання високопоставлені співрозмовники в різних органах Євросоюзу.

Як відомо, дане рішення має прийматися консенсусом. Наявність голосів "проти" означатиме, що Рада ЄС не дав згоди. "Українські ЗМІ чомусь пишуть, що після українсько-російської торгової війни Німеччина пом'якшила позицію, і Ангела Меркель більше не наполягає на звільненні Юлії Тимошенко. Це абсолютна неправда", - запевнив співрозмовник, інформований про думку Берліна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща і Німеччина найбільш зацікавлені в асоціації ЄС і України - експерт

Глава комітету Європарламенту (ЄП) Елмар Брок, який вважається довіреною особою пані Меркель в ЄП, також заявив виданню, що без вирішення проблеми Юлії Тимошенко "підписання, схоже, не буде". Примітно, що виконанням інших критеріїв підписання СА в Брюсселі цілком задоволені.

"На початку року все виглядало погано, але в останні місяці Україна почала працювати. Ми стрімко наближаємося до того моменту, коли - як у відомому прислів'ї - склянка буде наполовину повною. Таке враження, що за всіма критеріями, за винятком справи Юлії Тимошенко, буде досягнуто відчутний прогрес", - розповів на умовах анонімності високопоставлений представник Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС чекає від України вирішення проблеми Тимошенко - Томбінський

За підписання СА без рішення "проблеми Тимошенко" публічно виступають польські та литовські політики. "Навіть якщо до вільнюського саміту екс-прем'єр не буде звільнена, але інші критерії будуть виконані або відзначатиметься істотний прогрес, в тому числі в частині реформи юридичної системи, то я б сказав, що підписання має відбутися", - заявив вчора на зустрічі з журналістами віце-президент ЄП Яцек Протасевич. Але навіть він визнає, що необхідний консенсус з цього питання поки не досягнуто. "Не всі країни - члени з цим згодні", - зазначив Протасевич.

Зараз ви читаєте новину «У Європі наполягають на вирішенні "проблеми Тимошенко" до підписання Угоди - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути