вівторок, 19 листопада 2013 11:33

Спецтема: Євромайдан - нова революція України?

У Донецьку хочуть відлежатися в "теплій ванні Митного союзу"
5

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

18 листопада в Донецьку місцеві скептики євроінтеграції сперечалися з консулами європейських держав. Глава Української народної партії упевнений, що найбільше підписання угоди у Вільнюсі лякає чиновників і промисловців із застарілою ментальністю. Про це Олександр Клименко заявив під час дискусії в Центрі досліджень європейської єдності.

В обговоренні взяли участь консул Греції Димитрис Папандреу, консул Польщі Якуб Волонсевич та консул Німеччини в Донецькій області Детлеф Вольтер. Тему організатори позначили як "Два союзи: з ким Україна стане сильніше?".

- Наскільки чиновники готові - ось головне питання, - заявив Олександр Клименко, - Не готові тому, що не просто змінити свідомість керівників і перейти на нові стандарти. Зручно знаходитися в затишній теплій ванні, якою я називаю Митний союз. Зручно відправити холодильник і не відповідати за якість. А от відправивши до Європи, ти відповідаєш ім'ям, ти відповідаєш грошима.

Ця репліка стала реакцією на зауваження відносно загрози скорочення персоналу на донецькому заводі холодильників "Норд". Хоча, як йдеться на сайті підприємства, ця компанія має сертифікати якості Євросоюзу, проте завод залежить від торгівлі з Росією

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС близький до угоди про транспортування газу в Україну через Словаччину

-Багато підприємств - завод "Норд", хімічні заводи, "Азовмаш", Харцизський трубний - вони орієнтовані у своїй роботі на Росію. Якщо говорити про "Норд", то, як заявляє його керівник народний депутат Ландик, 2 тисячі робітників можуть залишитися без роботи, - застеріг секретар донецької міськради Сергій Богачев. - Чи допоможе Євросоюз в цих питаннях? Ви говорите потрібна пенсійна реформа. Якщо не помиляюся, в Німеччині з 67 років на пенсію виходять? А середня тривалість життя чоловічого населення в Україні 65 років. На сьогодні Україні дуже далеко до стандартів Європи.

Сергій Богачев вважає, що Євросоюз виграє від української євроінтеграції не менше за Україну і тому повинен робити кроки на зустріч нашій країні.

- Євросоюз отримає дешеву робочу силу і можливість відсунутися від такого неспокійного сусіда як Росія. За адекватні переваги має бути адекватна ціна, - підкреслив секретар донецької міськради.

Професор кафедри міжнародних відносин Донецького національного університету Ігор Тодоров нагадав, що стратегія євроінтеграції була прийнята 15 років тому, переговори щодо Угоди почалися в 2007 році, а її текст був підготовлений ще 2 роки тому.

- У нас багато говориться, але мало робиться. Бо немає відповідальності. А в міжнародній угоді будуть записані конкретні зобов'язання держави. І коли в Євросоюзі це побачать, то і будуть конкретні кроки, - упевнений Ігор Тодоров.

- Без ЄС ми б були як Польща в 1995 році, а можливо – й гірше, - вважає консул Польщі Якуб Волонсевич, - Євросоюз це і дешеві кредити. А що стосується переваг звичайної людини, то ціни в магазинах Польщі після входу в ЄС впали на 70 відсотків. Тому що монополії просто пішли, не зуміли тримати високо ціни. Ми проходили те ж саме. Ті підприємства, що залежали на сто відсотків від експорту в Росію - якщо не реформувалися, вони зазнали поразки. А ті що зробили диверсифікацію продукції - наприклад, половину на ЄС і половину на Росію - мають хорошу позицію на обох ринках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Україна повернеться до ЄС задом, грошей МВФ їй не бачити - глава МЗС Швеції

- Підписання - це дуже важливий знак для європейських підприємців, знак для бізнесу – тоді він зможе більше співпрацювати і робити інвестиції. Асоціація - це стабільність партнерства і передбачуваність для бізнесу. З асоціацією в України буде більше підтримки, - заявив генеральний консул Німеччини Детлеф Вольтер.

Донецькі противники підписання Угоди про асоціацію з ЄС не приховували, що бояться економічних "репресій" з боку північного сусіда. Вони наводили результати соцопитувань, згідно з якими більшість жителів Донбасу орієнтована на Росію.

Консул Росії був так само запрошений для участі в цій дискусії, але не побажав прийти. Як говорять організатори - він виразив упевненість, що Україна вибере Митний союз.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку хочуть відлежатися в "теплій ванні Митного союзу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

276

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути