вівторок, 07 листопада 2017 19:48

У ЦВК пояснили позитив нового Виборчого кодексу

У ЦВК пояснили позитив нового Виборчого кодексу
Фото: Gazeta.ks

Нове виборче законодавство має позитивні моменти для всіх учасників виборчого процесу.

Про це сказав заступник голови ЦВК Андрій Магера в ефірі "112 Україна".

"Відкриті списки дозволяють виборцям впливати на черговість отримання мандатів політичною партією, за яку вони голосували. Сьогодні за пропорційною складовою існуючої виборчої системи на виборах до Верховної Ради виборці голосують вцілому за кандидатів від окремої партії. Цю черговість визначає партія на з'їзді, її не можна змінити після результатів голосування. Відкриті списки дозволяють виборцям впливати на черговість. Кандидат, який у регіональному списку отримає більшу кількість голосів відносно своїх соратників по партії, матиме пріоритетне право на те, щоб отримати мандат до ВР. Це серйозний удар по корупціогенній складовій. Але це не панацея...

Щодо політиків - і мажоритарників, і списочників - цей Кодекс матиме багато позитивних моментів. Лідери партій матимуть можливості впливати на цей процес. Для мажоритарників підтримка в окрузі може знадобитися, якщо їх партія висуватиме в регіональному списку", - сказав Магера.

"У мене лише позитивні враження від цього документа, але над ним ще треба буде детально працювати до другого читання. Я був би наївним, якби вірив, що 226 депутатів, які проголосували, дадуть голоси за нього вцілому", - зазначив член ЦВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 31 нардеп підтримав звільнення Авакова

7 листопада парламент у першому читанні проголосував за проект Виборчого кодексу. Він передбачає перехід на "відкриті" списки кандидатів на виборах до Ради, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

Зараз ви читаєте новину «У ЦВК пояснили позитив нового Виборчого кодексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути