понеділок, 25 березня 2013 21:52

У "Чесно" розповіли про 13 кроків для підвищення прозорості роботи парламенту

У "Чесно" розповіли про 13 кроків для підвищення прозорості роботи парламенту
Сергій Таран Фото: gazeta.ua

Представники руху "Чесно" запропонували 13 кроків для збільшення прозорості роботи Верховної Ради України. Ці кроки вони оприлюднили сьогодні на прес-конференції у Львові.

"Лише 242 депутати із 445 оприлюднили свої біографії, - розповів директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран. - Повністю оприлюднили свої біографії депутати "УДАРу". Найскладніше із "свободівцями" та комуністами. Лише 80% виборців знають, де розташовані приймальні депутатів, за яких голосували люди по мажоритарних округах. При цьому лише 168 з 445 нардепів оприлюднили адреси своїх громадських приймалень. Найбільше інформації про свої приймальні оприлюднили депутати від "УДАРу" та позафракційні, найменше - "Партія регіонів" та КПУ".

Також Таран розповів, що існує велика проблема відсутності механізму звітності депутатами за отримані кошти.

"Лише 60 депутатів повністю оприлюднили інформацію про свої помічників. 44 частково, а 21 принципово відмовились говорити про своїх помічників, - сказав Таран. - Кожен із депутатів отримує із держбюджету 17 тисяч гривень щомісячно для роботи із виборцями. Виявилось, що частина обранців вважали ці гроші надбавкою до зарплати й вважали, що можуть їх використовувати за власними бажаннями. І лише 19 депутатів надали постатейний звіт за використання отриманих коштів. Таким чином ми бачимо, що немає жодної звітності за ці кошти й народні депутати не мають бажання мати таку звітність".

Екперт розповів, що у депутатів досі існує проблема прогульництва.

"Також є проблема щодо самої зарплати депутатів, адже там існує проблема прогульництва, - зауважив Таран. – Відповідно до моніторингу "Чесно" багато депутатів досі прогулюють сесію, або порушують правила письмової реєстрації. Найбільше таких депутатів серед позафракційних, "Партії регіонів", та Об'єднаної опозиції".

Він запропонував вирішення названих проблем.

"На сайті Верховної Ради мають з'явитись автобіографії, майнові декларації та інформація про фінансові зобов'язання народних обранців. Також депутати мають оприлюднити інформацію про громадські приймальні та списки помічників-консультантів. Народні депутати повинні звітувати про свою роботу за результатами кожної сесії. Постатейний звіт  за використання коштів призначених на роботу із виборцями. Припинення видачі нардепам номерів із серією "ВР". Дані про комерційні інтереси парламентарів також має бути публічними", - додав Таран.

Зараз ви читаєте новину «У "Чесно" розповіли про 13 кроків для підвищення прозорості роботи парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути