середа, 17 жовтня 2007 10:17

У БЮТ розповіли, як перевести армію на контрактну основу

 З 2008 року Блок Юлії Тимошенко пропонує припинити призов на термінову військову службу і натомість набрати 36-40 тисяч контрактників, які займуть звільнені місця солдатів і сержантів термінової служби, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Заробітна плата цих категорій військовослужбовців має складати $500-600 на місяць.

"Зарплата молодших офіцерів має бути піднята до 800-900 доларів", відзначив кандидат у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко, колишній командувач сухопутними військами Микола Петрук.

На реалізацію цих планів наступного року планується виділити додатково 5-6 млрд грн. Петрук завірив, що Юлія Тимошенко у разі свого обрання прем"єр-міністром готова забезпечити фінансування армії у розмірі 2,5-3% від ВВП щорічно, що становить близько 15-20 млрд грн.

Ця сума практично відповідає бюджетному запиту Міністерства оборони на 2008 рік, що становить 15,3 млрд грн. Водночас нинішній Кабмін на потреби збройних сил готовий виділити лише 9,3 млрд грн. За словами Петрука, необхідні кошти планується отримати, зокрема, шляхом "виведення бізнесу з тіні".

За даними прес-служби Міноборони, число контрактників на сьогодні становить 38,5 тис. осіб. Їх зарплата, починаючи від контрактника першого року служби до прапорщика з вислугою 25 років, залежно від посади і тарифного розряду, становить від 849 до 1819 грн ($170-$364). Для порівняння: зарплата рядового-контрактника в армії Російської Федерації коливається залежно від специфіки служби від $300 до $600 на місяць, у Польщі - $800. У армії США рядовий солдат отримує близько $2600, а офіцер - від $5000.

"Повністю вирішувати житлову проблему не обов"язково. Нормальна зарплата дозволить контрактнику знімати житло. Найголовніше - забезпечити житлом офіцерів", говорить Петрук. Його підтримує колишній заступник міністра оборони Олександр Стеценко: "Необхідно розтягти призов з листопада по лютий і провести його за територіальним принципом, а потім відібрати людей, які укладуть договори. Тоді вони зможуть ходити на службу, як на роботу".

У Міноборони не коментують ініціативу БЮТ, посилаючись на "відсутність відповідних указів Президента і постанови  Кабміну". Проте раніше, міністр оборони, кандидат в народні депутати від Нашої України - Народної самооборони Анатолій Гриценко виступав проти введення контрактної системи з 1 січня 2008 року. Міністр неодноразово заявляв, що спочатку необхідно створити "потужний фонд службового житла".

15 жовтня БЮТ і НУ-НС підписали угоду про створення коаліції у Верховній Раді. Президент України погодився на вимогу БЮТ про перехід армії на контрактну основу з 2008 року.

Ветерани української армії також вважають, що перехід до служби на контрактній основі необхідно починати з 1 січня 2008 року.

За матеріалами "КоммерсантЪ-Украина".

Зараз ви читаєте новину «У БЮТ розповіли, як перевести армію на контрактну основу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути