Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2012 09:57

У Януковича готують реформу Вищої ради юстиції

У Януковича готують реформу Вищої ради юстиції
На ВРЮ чекають реформи. Фото: expres.ua

В адміністрації президента підготували зміни до Конституції, що передбачають новий порядок формування Вищої ради юстиції (ВРЮ).

Юристи адміністрації президента підготували проект змін до ст. 131 Конституції, яка присвячена Вищій раді юстиції. Днями документ направлять до Конституційної асамблеї (КА), а також на експертизу до Ради Європи. Мова йде про новий порядок формування ради, що складається з 20 членів, пише газета "Комерсант-Україна".

Зараз за посадою до його складу входять голова Верховного суду, міністр юстиції і генеральний прокурор. За три людини в ВРЮ призначають Верховна рада, президент України, з'їзди суддів, адвокатів і представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ. Ще двох членів обирає Всеукраїнська конференція представників прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Вовк залежить від ВРЮ і виконає все, що йому скажуть - адвокат Луценка

Передбачається, що більшість у ВРЮ - 14 з 20 осіб - буде представляти суддівський корпус. Зокрема, 11 членів будуть обиратися з'їздом суддів, ще три - голови Верховного і Конституційного судів, а також глава Ради суддів - будуть входити до складу ВРЮ за посадою. Крім того, в раді буде присутній лише один представник органів прокуратури - генеральний прокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд, який поглинув Онопенка, очолив "регіонал"

Документ також передбачає введення в ВРЮ уповноваженого Верховної ради з прав людини. При цьому з його складу буде виведено міністр юстиції. Ще по два члени ради будуть призначати з'їзд представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ і з'їзд адвокатів.
У профільному парламентському комітеті запропоновані зміни вважають доцільними.

Зараз ви читаєте новину «У Януковича готують реформу Вищої ради юстиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути