середа, 11 січня 2012 14:40

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

У Amnesty International "в'язнем сумління" Тимошенко поки не вважають

У Amnesty International "в'язнем сумління" Тимошенко поки не вважають

У правозахисній організації "Amnesty International" не вважають екс-прем'єра України Юлію Тимошенко "в'язнем сумління".

Про це сказав речник Amnesty International з питань Європи і Центральної Азії Джон Далгуйзен в інтерв'ю "Deutsche Welle".

"В'язнями сумління ми називаємо людей, яких заарештували лише за те, що вони висловлювали свою думку, відстоювали певні погляди. Аби визнати людину "в'язнем сумління" Amnesty International не достатньо того, що її засудили з політичних мотивів, не забезпечивши справедливого правосуддя. Саме так було у випадку Тимошенко, - пояснив він. - Тому ми і продовжуємо наполягати на припиненні її кримінального переслідування. Ми розглядаємо цей процес як прояв  політичного протистояння, боротьби між різними політичними групами".

Далгуйзен припускає, що Тимошенко посадили, щоб "вивести з гри" політичного опонента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тимошенко можуть, як і Тарасові Шевченку, заборонити писати листи"

"Ця справа буде для нас актуальною і надалі. Адже у ній відбуваються масштабні порушення прав людини. Тимошенко було засуджено з порушенням Європейської конвенції з прав людини, а також численних положень ООН щодо прав людини, зокрема, права на справедливий процес. Ми будемо говорити про ці порушення доки Юлія Тимошенко залишатиметься у в'язниці. Аби відстоювати права людини, нам не принципово, щоб це був "в'язень сумління", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко в колонії вбивають фізично - Турчинов

Водночас Далгуйзен невиключає, що у майбутньому Amnesty International може по-іншому подивитися на розвиток подій щодо Тимошенко: "Якщо ми побачимо, що Тимошенко переслідують не з мотивів політичної доцільності, а за висловлювані нею погляди, тоді, звісно, ми можемо визнати її "в'язнем сумління". Але це має засвідчити час".

Він переконаний, що справа Тимошенко лише показала справжні проблеми в українському судочинстві, від яких потерпать і прості громадяни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дочка Тимошенко підтримала втечу батька до Чехії

"Добре, що зараз на це звернули увагу в Європейському Союзі та у США. Але я хочу наголосити: порушення прав людини в Україні є масовими, вони не обмежуються лише групою опозиційних політиків. Мільйони українців потерпають від протиправної діяльності правоохоронних органів, від корупції, що процвітає в органах влади. Їм немає де шукати правди. На них не звертає увагу міжнародна спільнота", - наголосив представник міжнародної організації.

Зараз ви читаєте новину «У Amnesty International "в'язнем сумління" Тимошенко поки не вважають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути