середа, 05 травня 2010 11:14

Тягнибок міліції не боїться

Тягнибок міліції не боїться
Першого травня міліція затримала трьох активістів "Свободи". Підозрюють в організації масового порушення громадського правопорядку під час мітингу біля Верховної Ради 27 квітня.

Лідер партії Олег Тягнибок говорить, що процедура виклику на допит "свободівців" незаконна. До заступника голови партії Андрія Мохника о восьмій ранку приїхало три представники МВС, упакували його і відвезли до райвідділу.

- Чому затримали тільки "свободівців"? Адже на мітингу були представники інших партій.

- Мохник вважається організатором акції, оскільки він підписував подання на проведення цього мітингу. Чому інших викликають на допит - важко сказати. Те, що їм інкримінують - просто смішно. Мовляв, вони примушували владу виконати, на їхню думку, безпідставні вимоги.

Ми не перший день беремо участь у вуличних акціях. Виходили за часів і Кучми, і Ющенка. Як законослухняні громадяни, завжди дотримувались положень чинного законодавства. Але як з нами зараз себе поводить міліція - це просто неймовірно. Вона перетворилась в ручну структуру для керуючої влади.

"Свободівців" затримують, тому що вони - ідейні люди. Міліція розуміє, хто для них є найбільшою загрозою. У нас ніколи не було жодної людини, яка б за гроші тримала прапор. Те, що деякі опозиційні сили залучають людей за п"ятдесят гривень – це просто ганьба. Холості постріли, збивання настрою і духу людей. Бо ті, хто виходять на вулиці, потребують хоч невеликої, але перемоги.

- Чи будуть ще затримання?

- Це ще не всі, кого починають тягати. Маємо інформацію, що інших наших представників будуть викликати на допит. Ми готові не тільки до юридичного, а й до вуличного захисту наших побратимів.

- Вас теж будуть викликати?

- Не виключено, що найближчим часом можуть і мене запросити. Але поки я не хочу коментувати якісь телефонні дзвінки, які до нас надходять.

- Де зараз Мохник і Мірошніченко?

- Вони в Києві.

- Їх міліція залякує?

- У міліції є свої методи, як у старі совкові часи, коли проти громадян білими нитками "шили справи", без підстав та звинувачень забирали на допити.

Ось вам приклад залякування - затримання після мітингу 27 квітня Олексія Кайди. Міліція показує: якщо будете виступати проти нас - всіх попересаджуємо. Хоча те затримання було повною маячнею. Кайда на мітингу постійно був біля мене, тому навіть уявити важко, як він міг розбити чиюсь машину. Але суть навіть не в тому. Людина представляється, показує посвідчення голови Тернопільської обласної ради. На це взагалі не реагують. Беруть, запихають в машину і повезли.

Вони нас не залякають. У нас серйозно поставлена юридична служба.

- На 11 травня вже маєте план дій?

- Ми думаємо над цим. У будь-якому випадку будемо брати участь у заходах проти існуючого режиму. Причому, не залежно від того, хто буде їх ініціатором.

- З Тимошенко обговорювали координацію дій?

- Ні. У нас була тільки одна телефонна розмова, коли вона запросила мене виступити на мітингу 24 квітня. Після того жодного контакту з Тимошенко не було. Вони там створюють якісь комітети, але "Свободу" туди ніхто не запрошував. Нам, чесно кажучи, байдуже. Ми вже побачили абсолютно неефективність парламентської опозиції. Десять депутатів можуть зірвати засідання, а що вже говорити про більшу кількість. Коли трьох чоловік луплять, а решта стоять і дивляться - це ганьба.

Справа не тільки в парламентарях, а й у депутатах місцевих рад. У опозиції їх десятки тисяч. Це армія людей. Якби зараз відбулися засідання 15 облрад, де була б висловлена позиція щодо Чорноморського Флоту чи голодомору, всі б побачили, що значна частина України не сприймає такої ситуації. Сама б влада зрозуміла, що вона не може так перегинати палку.

Місцеві лідери від БЮТ і "Нашої України" мали б піднімати людей. А вони домовляються з новопризначеною владою про подальшу співпрацю.

Минулого тижня відбулося засідання керівників фракцій у Львівській обласній раді. Фракція "Свободи" виступила з ініціативою негайно провести сесію і висловити недовіру голові обласної адміністрації Горбалю. Але ніхто не погодився це зробити.

- А чим пояснювали?

- Говорили: "Нам тут із ним ще жити". Ось таке лицемірство. Я такої постановки питання не можу зрозуміти. У центрі одна позиція, на місцях - зовсім інша. Тільки у найстрашнішому сні можу уявити, щоб щось подібне було в "Свободі".

Як за опозиціонерами підуть люди, коли вони вже сьогодні бачать таку фальш?! А влада Януковича може боятися тільки організованого натовпу людей.

- Партія регіонів теж планує вивести людей на вулиці.

Хай виводить. У них перевага, тому що з ними – міліція. Зі свого боку вони роблять правильні кроки. Бо намагаються перебити ефект іншої вулиці. Але "Регіони" також приводять людей за гроші. Тому натовп, який прийде, навряд чи буде складатися із світоглядних людей. На нашому боці буде перевага патріотичного духу.

- Тобто розмови про громадянську війну – лише залякування?

- У суспільстві назріває не громадянське, а соціально-національне протистояння - між народом і олігархами. Зараз принижується все українське. Економічний стан не покращується. Люди почнуть розуміти, що треба виходити на вулиці, коли у них старим донецьким методом через рекет заберуть бізнес. Коли вони побачать свої нові платіжки за квартири. Представникам політичних партій до того треба бути готовими. Все те, що сьогодні відбувається - фундамент для майбутнього протистояння.

- Люди обіцяють "підняти владу на вила".

- Я би цього дуже хотів. Як в прямому, так і в переносному значенні.

- Коли це може статися?

Політика – непередбачена річ. У нас все може змінитися в один день. Зараз в Україні передреволюційна ситуація. А через деякий час найменша іскорка може спалахнути і призвести до неймовірних наслідків.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Тягнибок міліції не боїться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути