Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2021 21:20

ТСК відзвітувала про розслідування справи "вагнерівців"

ТСК відзвітувала про розслідування справи "вагнерівців"
ТСК виявила, що серед затриманих був агент. Фото: "Кореспондент"

Очільниця Тимчасової слідчої комісії Мар'яна Безугла повідомила, що "вагнерівців" мали затримати у Стамбулі, бо вони воювали у Сирії.

"У липні 2020 року до ГУР МО звернулася СБУ і виникла ідея щодо того, щоб спробувати витягти частину осіб які воювали проти України з території РФ на територію України. Санкціонованої спецоперації щодо примусової посадки турецького літака з "вагнерівцями" в Україні не було, був "спеціальний захід". Бойовиків планували затримати у Стамбулі у рамках міжнародно-правової операції", - сказала вона на брифінгу, повідомляє УП.

Інші країни в спеціальному заході участі не брали. Але очікувалося, що бойовиків мали затримати в аеропорту Стамбула за участь у воєнних діях в Сирії.

Серед бойовиків Вагнера одна людина була агентом і працювала на спецслужби Білорусі. Ще один з групи був інформатором Білорусі. Росія отримала саме 32 особи, один залишився у Білорусі.

Відтермінувати операцію вирішили українські спецслужби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко не міг санкціонувати спецоперацію щодо "вагнерівців" - ТСК

"Наша спецслужба програла у цій боротьбі між трьома спецслужбами – України, Білорусі й Росії, але з усім тим, не була спровокована на щось гірше, і це не призвело до реально відчутних міжнародних наслідків, а тим паче катастрофічних, які ми спостерігали у ситуації з Протасевичем", - додала Безгула.

Рік тому, 29 липня 2020-го, білоруські правоохоронці затримали 33 російських бойовики приватної воєнної компанії Вагнера в санаторії під Мінськом. 14 серпня стало відомо, що їх видали Москві. 28 з арештованих найманців РФ воювали проти української армії на Донбасі. Причетні до збиття малайзійського боїнга МН-17 і українського літака Іл-76, коли загинули 49 військових.

Зараз ви читаєте новину «ТСК відзвітувала про розслідування справи "вагнерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути