понеділок, 16 квітня 2018 08:12

Три роки НАБУ: справи без судових вироків, нардепи-жертви і конфлікти з Луценком і Холодницьким

Три роки тому, 16 квітня 2015 року указом президента Петра Порошенка розпочало роботу Національне антикорупційне бюро. Відомство очолив Артем Ситник. Бюро займається виявленням та розкриттям корупційних злочинів.

Найгучніші справи

Зараз НАБУ має у судах понад 100 справ. За минулий рік провело більше 800 кримінальних проваджень. Загалом, з 2015 року Антикорупційне бюро відкрило понад тисячу справ.

Однією з найгучніших справ НАБУ стало провадження проти екс-голови фіскальної служби Романа Насірова. Розслідування відбулось у рамках справи нардепа-втікача Олександра Онищенка про розкрадання газу. За Насірова внесли заставу розміром 100 млн грн.

20 червня 2017 року НАБУ оголосило про нібито розкриття схеми з незаконного видобутку бурштину народних депутатів від фракції "Блок Петра Порошенка" Борислава Розенблата і "Народного фронту" Максима Полякова. Верховна Рада позбавила їх недоторканності. 8 лютого 2018-го НАБУ та САП завершили досудове розслідування. Вже у квітні суд дозволив екс-нардепам виїхати за кордон. 11 квітня – визнав Розенблата потерпілим у справі ГПУ проти НАБУ про вимагання хабара.

Наприкінці жовтня 2017-го затримали сина глави МВС Арсена Авакова Олександра та екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. Нібито організували закупівлю рюкзаків без нагальної потреби за ціною, яка перевищила середньоринкову. Держава втратила більше 14 млн грн.

Автор: REUTERS
  Голова НАБУ Артем Ситник (зліва) у листопаді 2017-го порушив проти  генпрокурора Юрія Луценко (справа) провадження. За день до цього теж саме Генрокуратура зробила теж саме проти Ситника.
Голова НАБУ Артем Ситник (зліва) у листопаді 2017-го порушив проти генпрокурора Юрія Луценко (справа) провадження. За день до цього теж саме Генрокуратура зробила теж саме проти Ситника.

Скандали

16 листопада 2017-го проти Артема Ситника Генпрокуратура порушила справу через розголошення даних слідства. Наступного дня НАБУ відкрило провадження проти генпрокурора Юрія Луценка. 2 жовтня у Солом`янському суді Києва НАБУ та САП зареєстрували справу про незаконне збагачення Луценка.

29 листопада СБУ затримала сім співробітників Національного антикорупційного бюро, які працювали під прикриттям. Наступного дня Генпрокуратура повідомила агенту НАБУ про підозру у намаганні дати хабар заступнику голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій. У Бюро назвали ці дії диверсією проти антикорупційні організації. 8 грудня 2017-го Порошенко пообіцяв не допустити тиску на антикорупціонерів.

30 березня 2018-го Юрій Луценко та Артем Ситник подали до дисциплінарної комісії прокурорів скаргу з проханням звільнити керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

"Потрібна конкуренція. Головне не доходити до війни"

Про роботу і перспективи НАБУ розповів Gazeta.ua політолог Олексій Панич.

Найбільший ризик для НАБУ в тому, що невідомо, коли закінчиться робота над Антикорупційним судом. Суди дуже часто завалені роботою. Бюро може передати справу у суд сьогодні, а прослухають її вперше тільки за півроку, говорить Панич.

У чому найбільша проблема у боротьбі з корупцією?

Свого часу одночасно із електронними деклараціями нардепи не ухвалили нульову декларацію. Ми одноразово даємо легалізувати статки, за якими не стоїть кримінал. Тільки після цього можна запускати електронні перевірки у НАЗК і НАБУ. Цього не зробили. Крім цього, правопорушень накопичилось стільки, що розслідувати їх одночасно не можливо. З'являються політичні чинники — тобто вибіркове застосування права. Ця проблема буде стосуватись і Служби фінансових розслідувань. Органу, який має боротись проти фінансових порушень.

Ще один момент в тому, що НАБУ не має власної "прослушки". Вони звертаються до СБУ. При цьому вдвічі більше ризиків витоку інформації. Найбільший ризик у тому, що може виникнути конфлікт між НАБУ і Службою фінансових розслідувань. Не хочеться, щоб їхні повноваження перетинались.

Автор: theinsider.ua
  У березні 2018-го  Артем Ситник спільно з Юрієм Луценко подали до дисциплінарної комісії прокурорів скаргу з проханням звільнити керівника САП Назара Холодницького.
У березні 2018-го Артем Ситник спільно з Юрієм Луценко подали до дисциплінарної комісії прокурорів скаргу з проханням звільнити керівника САП Назара Холодницького.

Чому між антикорупційними органами так багато непорозумінь?

Іноді вони борються не проти корупції, а за перевагу одного над іншим. Але це ризик, вкладений в систему. Тобто якщо антикорупціонери постійно сваряться між собою — це погано, але якщо немає жодних суперечок — це також не добре. Потрібна конкуренція. Коли усі дотримуються однієї думки, все злагоджено і тихо, це підозріло. Робочі розбіжності мають виникати, головне не доходити до війни.

Несподіваний альянс НАБУ з підрозділами прокуратури проти керівника САП Назара Холодницького не бездоганний. Але ті, хто його звинувачують, не бездоганніші. До певної міри відомства мають стежити один за одним. Це необхідний елемент системи противаги роботи антикорупціонерів.

Зараз ви читаєте новину «Три роки НАБУ: справи без судових вироків, нардепи-жертви і конфлікти з Луценком і Холодницьким». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути