Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2024 16:30

Три фракції написали законопроєкт про звільнення від відповідальності за дезертирство

Три фракції написали законопроєкт про звільнення від відповідальності за дезертирство
У парламенті зареєстрували проєкт змін до Кримінального кодексу. Фото: Верховна Рада

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану.

Проєкт змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів та інших законодавчих актів ініціювали народні депутати від "Слуга народу", "Батьківщина", "Голос" і з групи "Довіра".

Пропонують встановити, що особу, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями "Самовільне залишення військової частини або місця служби" і "Дезертирство", можуть звільнити від кримінальної відповідальності.

За законопроєктом, такого військового звільняють від відповідальності, якщо він до закінчення досудового розслідування добровільно заявить слідчому чи прокурору про намір повернутися до військової частини або місця служби для продовження служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про мобілізацію не змінюватимуть - нардеп

Механізм звільнення від кримінальної відповідальності військовослужбовців можливий лише за умови надання командиром (начальником) військової частини (установи) письмової згоди на продовження проходження військової служби таким військовослужбовцем.

Упродовж січня-квітня цього року органами досудового розслідування та прокурорами вже зареєстровано 10 584 кримінальних проваджень за статтею "Самовільне залишення військової частини або місця служби" і 7 306 проваджень за дезертирство, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

"Загалом на сьогодні у провадженні органів досудового розслідування перебуває майже 19 тис. кримінальних проваджень за скоєння військових кримінальних правопорушень", - сказано.

У квітні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років, який Верховна Рада ухвалила у травні 2023 року.

17 травня президент підписав закон, який дозволяє деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Три фракції написали законопроєкт про звільнення від відповідальності за дезертирство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути