неділя, 26 серпня 2012 12:50

Треба слідкувати за руками, які нічого не крали — політолог

Треба слідкувати за руками, які нічого не крали — політолог
Фото: comments.ua

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що проведене Центрвиборчкомом жеребкування щодо квот до складу окружних виборчих комісій від партій не було справедливим. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Зараз настільки низький кредит довіри до влади, що люди не вірять у справедливість такого жеребкування, - зазначає політолог. - Якщо на минулих виборах використовували ручки із зникаючими чорнилами, то тепер випробовують інші технології. Якщо дві рейтингові опозиційні сили, які мають шанс потрапити до парламенту, не отримали права делегувати своїх представників до окружних виборчих комісій, то ніхто не повірить у чесність виборчого процесу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партії "УДАР" і "Свобода" не матимуть представників в окружкомах — результати жеребкування

На думку фахівця, початково влада була настроєна провести конкурентні вибори.

"Тому на мажоритарні округи призначають рейтингових і ресурсних кандидатів. Але за вільної політичної конкуренції можливості влади зменшуються, бо вона має нижчий рейтинг, ніж опозиція. Тому з'являється спокуса сфальсифікувати результати голосування. Це схоже на те, що було в Росії під час недавніх президентських виборів. Влада дала керівникам регіонів рознарядку на певний відсоток голосів за Володимира Путіна, а не на фальсифікацію. Але чиновники на місцях, щоб забезпечити планові завдання і зберегти свої посади, вдалися до фальсифікацій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порядок розміщення партій в бюлетені можуть оскаржити?

Політолог вважає, що у партій "УДАР" і "Свобода" є шанс оскаржити результат жеребкування.

"Оскаржити результат жеребкування ЦВК можливо, але потрібні факти порушень. Центрвиборчком пробує грати не по-дрібному, тобто формально дотримуватися усіх тонкощів чинного закону про вибори. У складі ЦВК є представники від опозиції. Якщо вони доведуть факти порушення прав суб'єктів виборчого процесу при жеребкуванні, тоді буде повторне жеребкування. Але одного фактору злого умислу ЦВК не досить, потрібні переконливі докази. Партія влади націлена грати на виборах першим номером, тому опозиційним силам треба бути дуже пильними під час виборчих процедур. Слідкувати за руками, які начебто нічого не крали. Бо часто виявляється, що саме ці руки найбільше крадуть", - переконаний Володимир Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект виборчого закону порушує Конституцію - Магера

Нагадаємо, Центральна виборча комісія провела жеребкування щодо квот від партій до складу окружних виборчих комісій. Найбільше представництво в них отримали партії, які висунули мінімальну кількість кандидатів на виборах і не ведуть активної передвиборчої кампанії. На всіх ОВК отримали право представництва ті партії, які зареєстрували лише одного кандидата, але подали подання на 225 комісій. У той же час партії "УДАР" Віталія Кличка та ВО "Свобода" не матимуть своїх представників у жодній ОВК.

Зараз ви читаєте новину «Треба слідкувати за руками, які нічого не крали — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути